Scone

Írta: Memi péntek, június 05, 2015
Mit tesz az emberlánya, ha este 7-kor hazaérvén ráeszmél, hogy elfelejtette reggel bedagasztani a kenyeret a vacsorához?
Süt scone-t 15 perc alatt, amiből 10 perc a sütés... Többek között ezért is imádjuk. 

Az angolok könnyed, édeskés / semleges ízű kedvence, nem csak ötórai teához remek. Fogyasztható vajjal, lekvárral, vagy akár sós feltéttel is, de nálunk önmagában is megállja a helyét egy csésze kávéval akár...

SCONE 7 db (6 cm átmérőjű kiszúróval)

200 g liszt (tönköly fehér)
30 g vaj
20 g porcukor (nyers nád)
3 g só (természetes, nem finomított)
70 g joghurt (natúr)
1/2 dl tej
1/2 csomag sütőpor (foszfátmentes)

tetejére:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
szezámmag (opcionális)

1. a lisztet, a vajat, a cukrot, a sót és a sütőport morzsoljuk össze (aprítógéppel szoktam, gyorsabb, egyszerűbb)
2. adjuk hozzá a joghurtot és a tejet, majd gyúrjuk, dolgozzuk össze (ragacsos a tészta, de kezelhető, ne tegyünk hozzá több lisztet)
3. borítsuk a tésztát lisztezett felületre, formázzunk nagy gombócot, majd kézzel lapítsuk ki úgy, hogy mindenhol egyenletesen kb. 1,5-2 cm magas legyen (ne sodrófával nyújtsuk, mert összenyomjuk a tésztát, nehéz, sűrű lesz, kézzel finoman nyomkodva pedig könnyed lesz)
4. szaggassuk ki (5-6 cm-nél ne legyen kisebb a kiszúró átmérője), tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejüket a felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal
5. 200 fokra (gázsütőnél 6-os) előmelegített sütőben süssük 10-12 perc alatt aranybarnára (szebben emelkedik meg a tészta, ha teszünk a sütőbe egy kicsi, hőálló tálban vizet)

Praktikák:
- ha tojásmentes a cél, akkor hagyjuk el a lekenést
- ha laktózmentes a cél, akkor vaj helyett használjunk ghí-t, tej helyett pedig vizet, vagy mindkettőből laktózmentes változatot
- ha sós verzió a cél, akkor a 3g helyett 5g sót tegyünk a tésztába és a 20g cukor helyett elegendő 5-10g
- fogyasztható édes és sós feltéttel is