Banános "sajttorta"

Írta Memi szerda, március 18, 2015 Nincs hozzászólás
Volt szerencsénk az autentikus sajttortát is kóstolni, ennek ellenére, vagy éppen ezért úgy gondoljuk, hogy az eddigi legfinomabb, krémes sajttortát joghurtból készítve ettük.

Ennek a továbbgondolása a banános verzió. Krémes, selymes, ráadásul nagyon gyorsan elkészül...

BANÁNOS "SAJTTORTA" 18 cm átmérőjű forma

tésztához:
5 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg vaj (ghí)
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
0,2 - 0,25 dl víz (liszttől függ)

krém:
50 dkg natúr joghurt
2 db banán
15 dkg cukor (nyers nád)
2 dkg étkezési keményítő
3 dkg liszt (tönköly fehér)
2 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 teáskanál citromlé (frissen facsart)
csipet őrölt vanília

1. tegyünk a kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt, szorítsuk rá a gyűrűt, aminek a belső oldalát kenjük be vajjal (ezzel a módszerrel könnyen tudjuk kivenni a formából a tortát)
2. morzsoljuk össze a vajat a liszttel (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd fokozatosan adagolva a vizet és gyúrjunk nem ragacsos, de könnyen formázható tésztát
3. nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vékonyra és nyomkodjuk a sütőpapírral bélelt forma aljába úgy, hogy teljesen befedje
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, amíg melegszik, készítsük el a krémet
5. turmixoljuk össze a banánokat a joghurtokkal, majd adjuk hozzá a cukrot, a keményítőt, a lisztet, a citromlevet és a vaníliát (kóstoljuk meg a krémet, hogy kellően édes-e), majd üssük hozzá a tojásokat és alaposan keverjük össze
6. öntsük a krémet a tortalapra és az előmelegített sütőben süssük 45-50 percig (amikor még nagyon enyhén fényes és kissé remeg a torta közepe, akkor kellemesen lágy lesz, ha kihűlt), hagyjuk hűlni a formában (késsel óvatosan válasszuk el a faltól a tortát), majd formából kivéve tegyük hűtőbe, másnap még finomabb
 
Praktikák:
- a mennyiségek elegendők 24 cm átmérőjű formára is, ebben az esetben kicsit laposabb lesz a torta
- a képen látható torta laktózmentes joghurttal, a lap teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült


Napi útmutató: "A megbocsátáshoz nem kell érezni semmit. A megbocsátás: döntés." D. B. Collard