Joghurtos, kardamomos sütemény

Írta Memi szombat, február 21, 2015 Nincs hozzászólás
Bármikor jöhet, ha gyors és könnyed édességre vágyunk.
Készíthető joghurt helyett tejföllel, más fűszerezéssel, teasüteménynek, vagy akár torta alapnak is.
Alaprecept ötlete: Rachel Allen

JOGHURTOS SÜTEMÉNY 18 cm-es formára

15 dkg liszt (tönköly fehér)
15 dkg joghurt
10 dkg cukor (nyers nád)
1 tojás (bio-, vagy szabadtartású)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál őrölt zöld kardamom
csipet só (természetes, nem finomított) 
csipet őrölt vanília

1. a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra (gázsütőnél 4-es), a tortaforma oldalát kiolajozzuk, aljára sütőpapírt teszünk (így könnyebb kiemelni a kész süteményt)
2. a tojást a cukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk a joghurtot, a csipet sót, a kardamomot, majd a lisztet, a sütőport és csomómentesre keverjük
3. a masszát beleöntjük a formába, majd az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük (végezzünk tűpróbát, akkor jó, ha a közepébe szűrt hústűn nem marad tészta)
4. ha megsült, hagyjuk a formában hűlni 10 percig, majd utána vegyük ki

Praktikák:
- tálalhatjuk porcukorral, lekvárral, krémekkel
- laktózmentes termékekkel is készíthető, tetszés szerinti fűszerekkel


Napi útmutató: "Nagyon élvezem a sütést. (...) Szeretem, hogy mindent pontosan ki kell mérni, egészen a fél kávéskanálig. Van benne valami rend. Megcsinálod pontosan, amit kell, és tökéletes eredmény lesz végül a jutalmad." J. Bouchard