Füstölt paprikás, napraforgómagos, teljes kiőrlésű tönkölykenyér (dagasztás nélkül)

Írta: Memi szombat, február 28, 2015
A nevét hosszabb volt leírni, mint a tésztáját elkészíteni...
Sok éve saját készítésű kenyeret eszünk, szeretjük a kelt, dagasztott kenyereket is, de ebben a dagasztás nélküli kenyérben nemcsak a fűszerezés és az alapanyagok a vonzóak, hanem az 5 perces elkészítés is, mivel csak keverni kell a tésztáját.

Bármilyen maggal helyettesíthető a napraforgómag, tetszés szerint fűszerezhető és akár a karakteres ízű olajok is tökéletesen illenek hozzá. Gyakorlatilag lehetetlen kétszer ugyanúgy elkészíteni, hacsak nem pont az a cél.

FÜSTÖLT PAPRIKÁS, NAPRAFORGÓMAGOS, TELJES KIŐRLÉSŰ TÖNKÖLYKENYÉR

300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
75 g hántolt napraforgómag
75 g zabpehely
10 g só (természetes, nem finomított)
1 evőkanál füstölt fűszerpaprika
1 cs porélesztő
1 evőkanál cukor (nyers nád)
1 evőkanál napraforgóolaj (hidegen sajtolt)
csipet tört bors
3,5 dl kézmeleg víz

1. egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, a napraforgómagot, a zabpelyhet, a sót, a borsot, a fűszerpaprikát és keverjük össze
2. képezzünk a liszt közepébe egy mélyedést, szórjuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, öntsük rá a kézmeleg vizet, abba tegyük az olajat és újra keverjük össze alaposan
3. béleljük ki sütőpapírral a kenyérsütő formát (őzgerinc is tökéletes) kanalazzuk bele a masszát és letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni (30-40 perc)
4. melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük aranybarnára a kenyeret 45-50 perc alatt

Praktikák:
- készíthető sokmagvas és illatos, fűszeres, vagy mákos, illetve tetszés szerint számtalan változatban
- nagyon jól bírja ez a tészta a teljes kiőrlésű tönkölylisztet, érdemes nem keverni finomítottal