Citromos, diós tönkölykeksz

Írta Memi péntek, február 13, 2015 Nincs hozzászólás
Általában mindig lapul valami finomság a kedvenc kekszes dobozunkban. Jól jön a reggeli kávé / tea / limonádé (hangulat és/vagy időjárás függő) mellé és akkor is, ha csak egy falat nasira vágyunk.

Aktuálisan a szezámmagos az egyik kedvenc, de már tényleg ki kellett lépni a bűvköréből és valamilyen más kombinációt is készíteni...


CITROMOS, DIÓS TÖNKÖLYKEKSZ 4 cm-es kiszúróval 70 db (mintától függő)

10 dkg vaj (ghí)
20 dkg tönkölyliszt (teljes kiőrlésű)
10 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg dió
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
1 citrom reszelt héja (kezeletlen!)
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet őrölt vanília
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)

1. daráljuk meg a diót és reszeljük le a megmosott citromot
2. egy lábosban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot, a csipet sót, vaníliát és a tojást, majd keverjük össze alaposan, krémesre
3. adjuk a keverékhez a diót, a lisztet, a sütőport és keverjük össze, majd 15 percre tegyük a hűtőbe a tésztát, hogy könnyen nyújtható legyen (kissé visszakeményedik a vaj)
4. ha letelt a hűtési idő, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), majd szedjük a tésztát lisztezett felületre és nyújtsuk 2-3 mm vékonyra, szaggassuk ki a kívánt méretű kekszeket és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
5. süssük a kekszeket 10 percig, majd zárjuk el a hőt és hagyjuk további 10 percig száradni a meleg sütőben a kekszeket (ha több tepsivel dolgozunk, először süssük végig minden tepsi esetében a 10-10 percet, majd zárjuk el a sütőt és az összes tepsit tegyük vissza egyszerre a 10 perc száradásra)

Praktikák:
- laktózmentes vajjal is készíthetjük, egyedi fűszerezéssel
- a képen látható kekszek ghí-vel, nyers nádcukorral és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készültek


Napi útmutató: "Ha valaki megtalálja önmagát, olyan palotába jut, amelyben élete végéig méltósággal lakik." J. A. Michener