Cékla főzése

Írta Memi szombat, február 14, 2015 Nincs hozzászólás
A főtt cékla számtalan finomság elkészítéséhez felhasználható:

Ez a főzési mód segít megszüntetni a cékla földes ízét. Érdemes a vásárlás után mielőbb megfőzni, majd lefedve hűtőben, vagy fagyasztóban tárolni.


CÉKLA FŐZÉSE

céklagumó
kg-ként 2 teáskanál só (természetes, nem finomított)
kg-ként 2 teáskanál cukor (nyers nád)

1. a céklagumókat nem kell megpucolni, csak alaposan mossuk meg és távolítsuk el a vékony gyökereket, bajuszkákat
2. tegyük egy lábosba a gumókat és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd adjunk a vízhez a sót és a cukrot
3. fedő alatt, közepes lángon főzzük, amíg a cékla megpuhul (tűpróba), majd hagyjuk a levében kihűlni és pucoljuk meg
4. megpucolva, a főzőlevében tárolva eláll a hűtőszekrényben néhány napot, ha nem akarjuk rögtön felhasználni


Napi útmutató: "Mindig saját magad első osztályú kiadása légy, ne valaki másnak a másodosztályú változata." Judy Garland