• Love2Smile Organic Cosmetics

    Itt is mi szorgoskodunk:

    100% tiszta, természetes, vegán, vegyszer- és pálmaolajmentes, bőr- és környezetbarát, prémium anyagokból készülő, magyar alapkozmetikumok a mindennapi tisztálkodáshoz

    Tovább
  • Fonott kalács

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Bécsi krumplisaláta

    Könnyű, ízletes önmagában és köretként is

    Tovább
  • Bejgli

    Ha a hagyományossal megegyezőt szeretnél de tej-, tojásmentes és vegán változatban

    Tovább
  • Mentes receptválogatás

    Vegán, gluténmentes, laktóz- és tojásmentes? Válogass bátran, mindegyik témában találsz finomságokat!

    Tovább

kedd, augusztus 05, 2014

Olívás, fűszeres ausztrál kenyér II. (tej- és élesztőmentes)

 Az első olívás ausztrál kenyér után gyorsan itt a második, bátran variálható tetszés szerint akár az ízesítése, akár a forma is.


OLÍVÁS, FŰSZERES AUSZTRÁL KENYÉR II.

500 g liszt (tönköly fehér)
12 g só (természetes, nem finomított)
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 csomag sütőpor (foszfátmentes)
3 dl víz
50 g fekete olívabogyó
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál durvára tört bors

1. keverőedénybe mérjük ki a lisztet, keverjük el benne az aprított olívabogyót, a borsot, a majoránnát, a sót és a sütőport, majd képezzünk egy mélyedést a közepébe, amibe öntsük bele a vizet, majd a vízbe az olajat
2. kanállal keverjük össze alaposan, majd gyúrjunk enyhén ragadós, lágy tésztát
3. tegyük a tésztát lisztezett felületre, formázzuk meg a kívánt formára, majd 180 fokon süssük aranybarnára 40-45 perc alatt

Praktikák:
- süthető hagyományos vekni alakban, szeletekre törhető formában, tetszés szerint
- készíthető friss, vagy szárított fűszernövényekkel, magvakkal

szombat, augusztus 02, 2014

Sajtos-tejfölös tészta fokhagymás-chilis olajjal

Mi történik akkor, ha nem tudunk dönteni, hogy chilivel gazdagított fokhagymás-olajos (aglio e olio), vagy sajtos-tejfölös tészta legyen az ebéd? 
Születik egy azoknál még finomabb étel...


SAJTOS-TEJFÖLÖS TÉSZTA FOKHAGYMÁS-CHILIS OLAJJAL 4 személyre

50 dkg száraztészta (durum, teljes kiőrlésű)
1 fej fokhagyma
2-3 cm chili (vagy pehely)
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)

tálaláshoz:
1 kis doboz tejföl
reszelhető, kemény sajt

1. tegyünk fel forrni sós tésztafőző vizet, majd főzzük ki a tésztát az útmutatás szerint (a tésztafőző vízből tegyünk félre egy merőkanálnyit, mielőtt leszűrjük a tésztát)
2. öntsük annyi olívaolajat egy serpenyőbe, hogy vékonyan épp beterítse az alját, reszeljük bele a fokhagyma gerezdeket, szeljük bele apróra a chilit és csipet sóval szórjuk meg
3. tegyük kis lángra a serpenyőt és pirítsuk pár percig a chilis fokhagymát (óvatosan, ne égessük meg, mert keserű lesz), majd adjuk hozzá a félretett főzővizet (ha épp nem egy időben főzzük ki a tésztát, akkor adjunk hozzá sima vizet), majd főzzük pár percig, amíg kissé elforr a víz
4. adjuk hozzá a fokhagymás olajhoz a tésztát, forgassuk össze, majd tálaljuk tejföllel és reszelt sajttal

Praktikák:
- nálunk laktózmentes tejföllel és sajttal készül ez az étel, úgy is nagyon finom
- ennél az ételnél 1/3 - 2/3 arányban össze szoktuk keverni vízzel a tejfölt, így könnyebben locsolható a tésztára

Olívás, fűszeres ausztrál kenyér I. (tej- és élesztőmentes)

Igazi gyors kenyér, nem igényel kelesztés, tetszés szerint fűszerezhető, süthető hagyományos vekni formára, de akár a képen látható szépséges formára is.


OLÍVÁS, FŰSZERES AUSZTRÁL KENYÉR

500 g liszt (tönköly fehér)
12 g só (természetes, nem finomított)
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 csomag sütőpor (foszfátmentes)
3 dl víz
2 cm friss chili (lehet pehely is)
80 g zöld olívabogyó
1 mokkáskanál oregánó
1 gerezd fokhagyma

1. egy tálkába reszeljük le a fokhagymát, szeljük hozzá apróra a chilit, majd csipet sóval és az olajjal keverjük össze (így jobban kioldódnak az ízek)
2. keverőedénybe mérjük ki a lisztet, keverjük el benne az oregánót, a sót és a sütőport, majd képezzünk egy mélyedést a közepébe, amibe öntsük bele a vizet, majd a vízbe az olajos, fokhagymás keveréket
3. kanállal keverjük össze alaposan, majd gyúrjunk enyhén ragadós, lágy tésztát
4. tegyük a tésztát lisztezett felületre, majd kézzel lapítsuk 1-2 cm magas koronggá
5. szórjuk a tésztakorongra felületére egyenletesen elosztva az apróra darabolt olívabogyót, kissé nyomkodjuk a tésztába, majd hajtsuk be a tészta szélét a közepe felé úgy, hogy középen összecsípve egy nagy gombócot kapjunk
6. fordítsuk meg a gombócot (alul legyen az összecsípett rész), majd kissé nyomkodjuk le a magasságát és egy fakanál segítségével formázzuk meg a szeleteket (ne vágjuk el a tésztát, de határozottan nyomjuk a fakanalat, hogy sütés után is maradjanak meg a szépen a szeletek közötti rések)
7. 180 fokon süssük aranybarnára 40-45 perc alatt

Praktikák:
- süthető hagyományos vekni alakban, szeletekre törhető formában, tetszés szerint
- készíthető friss, vagy szárított fűszernövényekkel, magvakkal


Itt is mi szorgoskodunk:

Szezámmagos tönkölykeksz

Nagyon szeretjük a kekszeket, többféle verzióban próbáltuk már (itt a blogon is sokféle recept található). Általában reggelire fogyasztjuk, de jól szolgálnak az egész napos rendezvényeken is...

Ez a recept igazi ropogós kekszet eredményez, egy kis gyakorlással a tészta is könnyen kezelhető és jól záródó fém dobozban sokáig ropogós marad. Állítólag, ezt még nem volt idő letesztelni, nálunk pár nap alatt mindig elfogy...

SZEZÁMMAGOS TÖNKÖLYKEKSZ (4 cm-es kiszúróval 70 db)

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tönköly fehérliszt
5 dkg szezámmag (hántolatlan)
10 dkg vaj
10 dkg cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)
1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
csipet só

1. egy akkora lábosban, amiben a teljes massza elfér, olvasszuk fel a vajat (ne forrjon, csak olvadjon), majd keverjük el benne a csipet sót, a cukrot és gyors mozdulatokkal a tojást (ne süljön meg)
2. adjuk a masszához a lisztet, a sütőport és a szezámmagot, majd alaposan keverjük össze (kissé nehezen keverhető, de próbáljuk meg homogénre keverni)
3. tegyük a hűtőbe a tésztát, amíg formázhatóra dermed (15-20 perc)
4. kanalazzuk lisztezett felületre a tésztát, formázzunk gombócot (ha túl keményre dermedt, akkor a kezünkkel pár másodpercig melegítsük a gombócot)
5. lisztezett sodrófával nyújtsuk kb. fél cm magasra a tésztát (ragad és törhet, ezért mindig lisztezett legyen az alja és a nyújtófa)
6. szaggassuk ki a kívánt formára, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig
7. hagyjuk az elzárt sütőben még 10 percig, majd vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni

Praktikák:
- ha nem akarjuk nagyon ropogósra a kekszet, akkor a sütési idő letelte után vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni, ha azonban ropogósabban szeretjük, akkor szükséges 10 percre az elzárt sütőben hagyni a süteményt
- tehetünk a masszába fűszereket (fahéjat, szegfűszeget, stb.), darált diót, mandulát (a szezámmag helyett), vagy akár mazsolával is finom (érdemes egy kicsit beáztatni vízben a felhasználás előtt)