Dióhabos pite

Írta Memi vasárnap, szeptember 28, 2014 Nincs hozzászólás
Kellemesen diós, de nem nehéz, elég édes, de nem émelyítő, szuper az aránya a tésztának és a diós habnak, köztük pedig megbújik a fincsi házi lekvár.


DIÓHABOS PITE 20x25-ös formára

tészta:
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
5 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg vaj (ghí)
1/4 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
5 dkg tejföl
1 tojássárga

dióhab:
2 tojásfehérje
1 tojássárga
15 dkg darát dió
10 dkg cukor (nyers nád)
1/2 mokkáskanál őrölt vanília
csipet só

összeállításhoz:
2-3 evőkanál zabkorpa (vagy morzsa)
5-6 evőkanál szilvalekvár (házi)

1. válasszuk szét a tojásokat és a fehérjéket tegyük félre egy keverőtálban
2. morzsoljuk el a vajat a liszttel (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, a sütőport, a fahéjat, a tejfölt és egy tojássárgát, majd gyúrjuk össze a tésztát (lisztfüggő, esetenként kellhet 1-2 evőkanál víz, ha túl száraz a tészta, de semmiképp ne legyen ragacsos)
3. lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a sütőedény méretére, kb. 0,5 cm vastagra, majd szórjuk rá egyenletesen a zabkorpát és kenjük meg a lekvárral
4. adjuk a darált dióhoz a cukrot, a vaníliát és egy tojássárgát, keverjük össze alaposan
5. a csipet sóval verjük habbá a tojásfehérjéket és forgassuk bele a diós keverékbe
6. terítsük el egyenletesen a dióhabot a lekvár tetején, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára 25-30 perc alatt

Praktikák:
- szilvalekvár helyett mirabella lekvár, vagy baracklekvár is finom
- a tésztánál a tejföl és a tojássárga hozzáadása előtt a keverést végezhetjük aprítógéppel, majd kézzel gyúrjuk bele a nedves anyagokat
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült


Napi útmutató: "Nem azzal lelsz lelki békére, ha átrendezed életkörülményeidet, hanem ha fölismered, hogy ki is vagy valójában, a legmélyebb szinten." Eckhart Tolle