Szegletes lednek leves

Írta: Memi vasárnap, március 02, 2014
Nem, ez nem egy eszperente bejegyzet...

A szegletes lednek, vagy szegesborsó a száraz vidékek értékes abraktakarmánya, amely emberi fogyasztásra alkalmas és szépséges dísznövény is egyben. A középkorban népeledel volt, készíthető belőle leves, főzelék, egytálétel, püré, köret.

Ízében nekünk a csicseriborsó és a bab jellegét idézte. 

*Érdemes felhasználás előtt 1 órát előfőzni (előfőzésnél semmivel ne ízesítsük a főzővizet, a sótól megkeményedik, ahelyett, hogy puhulna). Ha az előfőzés felhasználás előtti napon történik, akkor a főzővízzel együtt, fedővel lezárva tartsuk hűtőben a főzésig.


SZEGLETES LEDNEK LEVES 4 személyre

20 dkg szegletes lednek
10 dkg tönkölybúza (lehet gersli is)
1 db vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db kelkáposztalevél
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál curry (lehet csípős)
1-2 cm chili (opcionális)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
tökmagolaj (lehet olíva)

Előkészítés:
- mossuk meg, majd bő vízben (só nélkül!) főzzük elő a ledneket, akár előző nap*

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a hagymát és a kellevelet vágjuk apróra, a répákat karikázzuk fel
2. az olajon pirítsuk meg a hagymát, majd reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a pirospaprikát és pár másodpercig pirítsuk
3. adjuk a hagymához a felkarikázott répákat, az aprított kellevelet, az előfőzött ledneket, valamint a megmosott tönkölybúzát, keverjük át alaposan és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
4. fűszerezzük (só, bors, kurkuma, curry, aprított chili), majd időnként kevergetve, fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek és a búza is megpuhul

Praktikák:
- jól illik hozzá tönkölybúza helyett más gabona is (pl. árpa, bulgur, vörösrizs)
- tálalható petrezselyemmel, korianderrel, vagy zellerzölddel megszórva