Foszlós kalács (tejmentes)

Írta: Memi vasárnap, március 02, 2014
Többféle kalács receptet próbáltunk már, de jelenleg ez a kedvenc, omlós, foszlós, pihe és puha. 
A titok egy pici sütésálló edényke, vízzel megtöltve, amely a kalács mellett "sül"...

Biztos, hogy Húsvétra is ez a verzió készül, azonban sós ételek mellé (is) esszük, ezért a 10 dkg cukor helyett csak 5 dkg-ra lesz szükség. Ha önmagában, lekvárral, kávé / tea mellé fogyasztjuk, akkor érdemes az emelt mennyiségű cukorral sütni, így sem túl édes a kalács. 

Alkalmasabb forma nem lévén, egy 30x10-es őzgerinc formában sütöttem, melybe egy sütőpapírt tettem, hogy nem keljen bele a mélyedésekbe a tészta.


FOSZLÓS KALÁCS 30x10-es formára

30 dkg liszt (tönköly fehér)
1,5 dl kézmeleg víz
1 csomag porélesztő
1 tojássárga (bio-, vagy szabadtartású)
2,5 dkg olívaolaj (extra szűz)
10 dkg cukor (nyers nád)

1. mérjük ki a lisztet, a közepébe készített mélyedésbe tegyük az élesztőt, majd a cukrot, öntsük fel a kézmeleg vízzel, amibe mérjük bele az olajat
2. külön tálban üssük fel a tojást, válasszuk külön a sárgát és verjük fel, majd 2/3-át öntsük a tésztához, a maradék 1/3 részt tegyük félre a kenéshez
3. gyúrjunk lágy, enyhén ragadós tésztát, majd lefedve (na száradjon ki a felülete) kelesszük a duplájára (kb. 1 óra)
4. ha megkelt a tészta, válasszuk 3 egyenlő részre, sodorjunk tésztacsíkokat, majd fonjuk meg a kalácsot, melyet tegyünk a sütőpapírral bélelt formába és letakarva kelesszük további 30 percet
5. melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), tegyünk a sütőbe egy tűzálló tálban 1-2 dl vizet, kenjük meg a maradék sárgával a kalács tetejét, majd süssük aranybarnára 25-30 perc alatt (tűpróba!)

 Praktikák:
- reszelhetünk a tésztába kezeletlen citrusok héját
- illik hozzá a mazsola, kakaó, karob, tonkabab is
- nem feltétlenül szükséges a tésztából fonatot készíteni, ha formában sütjük
- a vizes tálat óvatosan vegyük ki a sütőből, ha nem szükséges a sütő, hagyhatjuk benne kihűlni