Homoktövis lekvár

Írta: Memi kedd, február 04, 2014
Egy kedves ismerősünk meglepett minket egy tálka aranyszínű kinccsel. A homoktövis már régóta családi kedvenc, de bogyó formájában új volt a találkozás.

Hallomásból tudjuk, hogy a homoktövis bogyót nehéz szedni, de leszedve nagyon könnyű volt vele dolgozni, lenmagra hasonlító magja könnyen elválasztható a gyümölcstől, így kényelmesen átpasszírozható a lekvár készítésekor.

A tőlünk megszokott, jellemző gyümölcs / cukor (1 kg / 10 dkg) aránynál több cukorral készült, így is kissé savanykás a végeredmény, ahogy mi szeretjük. 

HOMOKTÖVIS LEKVÁR kb. 6 dl

50 dkg homoktövis bogyó
2,5 dl víz
20 dkg myers nádcukor
1 apró csipetnyi citromsav
5 g pektin

1. alaposan mossuk meg a bogyókat, majd a vízzel főzzük addig, amíg a bogyók kezdenek szétesni és botmixerrel pürésítsük (a bogyóban található magok nem fognak széttörni)
2. szűrőn passzírozzuk át, adjuk a léhez a cukrot, a pektint és keverjük csomómentesre
3. nagy lángon forraljuk fel a keveréket, majd kis lángon rotyogtassuk 5 percig, közben időnként kevergessük
4. szedjük le a képződött habot, töltsük tiszta, csírátlanított üvegekbe, zárjuk fóliával és tetővel, majd fordítsuk fejre 5 percre (vákuum képződik, ami segíti a tartósítást)

Praktikák:
- ezzel a cukor aránnyal egy savanykásabb lekvárt kapunk, igény szerint növeljük a cukrot
- édes gyümölccsel készítve csökkentett cukormennyiséggel is készíthető