Diós - narancsos keksz (tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi szerda, február 05, 2014
Gyors bejegyzés, gyors süti...

Összegezve a tudnivalókat: kívül ropogós, belül puha keksz, összeállítási idő kb. 5 perc (mint amennyi alatt elfogy)...

Kirándulásra, reggelire, uzsonnára, kávé/tea mellé, csak úgy... és persze olyan ízesítéssel, amihez épp a családnak kedve van.


DIÓS - NARANCSOS KEKSZ 35-40 db

25 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
12 dkg cukor (nyers nád)
1/2 cs sütőpor (foszfátmentes)
5 dkg dió
1 db narancs héja (kezeletlen)
7 dkg narancslé (100%)
7 dkg olívaolaj (extra szűz)

1. mérjük ki a lisztet és a cukrot egy keverőtálba, adjuk hozzá a sütőport, a narancs reszelt héját valamint az apróra tört, vagy vágott diót (lehet nagyobb darabokban is, ízlés szerint), keverjük össze
2. készítsünk egy mélyedést a lisztes keverékbe, öntsük bele a narancslevet, majd az olajat és alaposan keverjük össze, ne maradjanak szárazon lisztes részek
3. szedjünk teáskanálnyi adagokat a masszából sütőpapírral bélelt tepsire, majd 0,5-1 cm magasra lapítsuk le a kekszeket úgy, hogy ujjnyi közök maradjanak közöttük
4. 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegített sütőben süssük 12-15 percig, majd a sütőből kivéve hagyjuk a tepsin kihűlni és megkeményedni

Praktikák:
- lehet darálva és nagyobb darabokban is használni a diót a recepthez 
- jól illik hozzá más típusú gyümölcs leve és fűszerezni is lehet (vanília, kardamom, tonkabab, fahéj)
- a képen látható keksz teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült