(majdnem) Pumpernickel kenyér

Írta Memi csütörtök, augusztus 15, 2013 5 hozzászólás
Itthon kevéssé ismert, főként Németországban kedvelt kenyér. Durvára őrölt rozsból, eredetileg kovásszal és malátával készült, tömör, darabos, jellegzetesen téglatest forma kenyér.

Testes, ízes, kiváló alapanyag szendvicsnek, vagy krémek mellé.


PUMPERNICKEL KENYÉR 0,5 kg

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg tönköly fehérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 teáskanál őrölt kömény
12 g só (nem finomított, természetes)
12 g cukor (nyers nád)
10 g cukrozatlan kakaópor (karobpor)
1,5 csomag porélesztő
3 dl kézmeleg víz

1. mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a sót, a kakaóport és az őrölt köményt, keverjük össze alaposan
2. a liszt közepébe készítsünk mélyedést melybe szórjuk az élesztőt, arra tegyük a cukrot és öntsük fel vízzel
3. alaposan gyúrjuk össze az enyhén ragadós tésztát és lefedve kelesszük duplá
jára (kb. 1 óra)
4. ha megkelt a tészta, enyhén gyúrjuk át és tegyük (szilikon, vagy kilisztezett) formába és letakarva hagyjuk még 15-20 percig kelni
5. melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük meg a kenyeret35-40 perc alatt, majd a sütőt elzárva, hagyjuk a sütőben hűlni a kenyeret

Praktikák:
- a rozsliszt arányát lehet emelni az 50 dkg-on belül
- kömény nélkül is finom

Napi útmutató: "Semmi sincs nagyszerűbb egyetlen napnál." Goethe