Pitypang zselé

Írta: Memi péntek, április 26, 2013
Az idei év slágere, mindenhol a pitypang jótékony élettani hatását részletezik, ráadásul a környékünket szőnyeg-szerűen borítja a sok-sok szépséges aranyszínű fejecske...

A recept a kíváncsiságnak köszönhető, nem is igazán vártam semmi különöset, így meglepetésként ért az üde, könnyed, nyárias ízű finomság.


PITYPANG ZSELÉ (1 l zseléhez)

2 nagy marék pitypang fej
15 dkg cukor (nyers nád)
1 db lime leve
1 csomag 3:1-ben dzsemfix
víz

1. a pitypang fejekről a zöld részt levágjuk, majd egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és közepes lángon addig főzzük, amíg forrni kezd, majd egy éjszakára állni hagyjuk
2. sűrű szűrőn, vagy tiszta textilen leszűrjük a virágok levét és felöntjük annyi vízzel, hogy összesen 1 l lé legyen
3. hozzáadjuk a léhez a cukrot és a lime szűrt levét, majd közepes lángon főzni kezdjük
4. ha forr, folyamatos keverés mellett beleszitáljuk a lébe a dzsemfixet és 2-3 percig lobogva forrni hagyjuk
5. tiszta, csírátlanított befőttes üvegekbe adagoljuk a lét, fóliázzuk, majd lezárjuk az üvegek tetejét és 5 percre fejtetőre állítjuk (vákuum képződik és segíti a tartósítást), ha kihűltek az üvegek, mehetnek a kamrába

Praktikák:
- mindenképpen autóktól védett helyről szedjük, mivel a mosástól összezárulnak a virág fejecskéi, így nehezíti a feldolgozást (kétszer is forraljuk, kivételesen nem javaslom a fejek megmosását)
- érdemes a délelőtti órákban szedni a virágot, ekkor még teljesen nyitottak a fejek
- a dzsemfixek közül érdemes a 3:1 verziót használni, mert természetes összetevői vannak