Édes chili szósz

Írta Memi vasárnap, február 24, 2013 Nincs hozzászólás
Aki szereti az ázsiai jellegű ételeket és még inkább szereti ezeket otthon elkészíteni, annak bizonyára sorakozik a hűtőjében néhány készen vásárolt, speciális szósz, mártás. 

Sokáig ez nálunk is így volt, nem is sejtettük, hogy ezek zöme gyorsan, sokszor töredék árból és ami a legfontosabb, egészségesebb összetevőkből is elkészíthető. Ma már, ha valami érdekes újdonságot látunk ezekből a "finomságokból", akkor alaposan memorizáljuk az összetevőket és megpróbáljuk házilag elkészíteni. Egy - két kivételtől eltekintve tökéletes utánzatot lehet otthon készíteni...

Érdemes kipróbálni a paradicsom alapú chili chutney-t és bár nem az ázsiai konyhához köthető, de házilag elképesztő finomra készíthető ketchup-ot és mustárt is.


ÉDES CHILI SZÓSZ 3 dl (egészségesebb összetevők)

3 db chili (itt: thai piros, sárga, zöld)
5 dkg cukor (nyers nád)
3 dl víz
2 evőkanál fehérborecet (6 %-os)
1 gerezd fokhagyma
csipet só (természetes, nem finomított)
2 teáskanál étkezési keményítő

ráadás*:
1 db füstölt cayenne

1. mérjük ki a vizet egy lábosba, aprítsuk bele a chiliket, adjuk hozzá a cukrot, az ecetet, a sót és a lereszelt fokhagymát, majd közepes lángon forraljuk fel 
2. keverjük össze a keményítőt 2 teáskanál vízzel és folyamatos keverés mellet adjuk a forrásban lévő chilis alaphoz
3. hagyjuk egyszer összeforrni, töltsük üveg(ek)be, majd ha kihűlt, tároljuk hűtőben a fogyasztásig

Praktikák:
- ízlés szerint variálható a chilik fajtája, ha kicsit enyhébb szószt szeretnénk, akkor magozzuk ki felhasználás előtt a paprikákat (kesztyűben, mert kifejezetten irritálhatja a bőrt)
- *lehet füstölt chilit is használni, nálunk jellemzően a fele adagba kerül még egy füstölt chili is (a képen a kicsi üveg), a keményítős sűrítés után fele adagot üvegbe töltjük, a maradékba beleszeljük a füstölt chilit, egyszer összeforraljuk és szintén üvegbe töltjük


Napi útmutató: "Azt a legnehezebb befejezni, amit el sem kezdesz." Tolkien