Mézes puszedli

Írta Memi vasárnap, november 25, 2012 Nincs hozzászólás


Az azonnal puha mézeskalács receptjéből elkészült a puszedli is, lehet simán, csokimázzal, aszalt szilvával töltött változat is, mindegyik finom...


MÉZES PUSZEDLI 10-12 db (egészségesebb összetevők)

25 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású)
5 dkg cukor (nyers nád)
10 dkg méz
2 dkg olvadt vaj
1,5 csapott evőkanál tejföl
1/2 narancs reszelt héja
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió
 
mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj

1. a tojást a cukorral keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az olvadt vajat, a fűszereket és keverjük simára.
2. szórjuk a tojásos keverékhez a lisztet, majd arra a szódabikarbónát és alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!)
3. tegyük a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni (megkeményedik és gyúrhatóvá válik)
4. ha letelt a pihentetés ideje, enyhén lisztes alapon gyúrjuk össze a tésztát és sodorjunk belőle kb. 5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel egyenlő (kb. 1,5-2 cm) széles darabokra
5. formázzuk a tésztadarabokat félgömb alakúra és helyezzük kivajazott tepsire egymástól legalább 1 cm távolságra (sütés közben megnövekednek)
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 10-12 perc alatt süssük meg a puszedliket
7. ha teljesen kihűltek a puszedlik, lehet csokoládéba mártani, de önmagában is finom
8. vízgőz fölött olvasszuk fel a vajat a csokoládéval, villa segítségével, egyesével mártsuk, forgassuk bele a puszedliket, majd rácsra kiszedve hagyjuk megdermedni a csokoládét

Praktikák:
- a fűszereket ízlés szerint lehet variálni
- a formázáskor nyomhatunk a puszedlik közepébe aszalt gyümölcsöt


Napi útmutató: "Az életkor egy nőnél nem sokat jelent. A legjobb dallamokat a legöregebb hegedűk játsszák." R.W.Emerson