Kókuszital, kókusz"tej", kókuszvíz házilag

Írta Memi vasárnap, november 18, 2012 Nincs hozzászólás
Többféle növényi alternatívát mutattunk már a tej helyettesítésére, a mandulatej és a zabtej után itt az újabb kedvenc a kókusztej. Elkészítése roppant egyszerű és a visszamaradó, kiszárított kókuszreszelék kiválóan hasznosítható sütemények készítéséhez.

Ez a változat nincs ízesítve annak érdekében, hogy bármilyen ízvilágú ételhez használható legyen, de aki önmagában is szeretné fogyasztani, ízesítse ízlése szerint mézzel, nyers nádcukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, tonkababbal (ezeket érdemes egészben áztatni benne, így könnyen eltávolítható, ha megfelelő már az íz).

Ajánló - kókusztejes finomságok:


KÓKUSZTEJ 5 dl

10 dkg kókuszreszelék
5 dl víz

1. tegyük egy lábosba a kókuszreszeléket és a vizet, majd közepes lángon főzzük, amíg forrni kezd, majd zárjuk el a hőt a lábos alatt és hagyjuk kihűlni 
2. botmixerrel pürésítsük a kókuszreszeléket (nem lesz homogén), majd szűrjük le a "tejet"
3. a visszamaradó, kinyomkodott kókuszreszeléket tegyük konyhai papírtörlőre és szárítsuk ki, süteményekhez kiválóan felhasználható

Praktikák:
- hűtőben tároljuk felhasználásig
- ha önmagában fogyasztjuk, akkor ízlés szerint ízesítsük


Napi útmutató: "A jó modor azt jelenti, hogy inkább csökkentjük saját jelentőségünket, mint hogy kihangsúlyozzuk. Azt jelenti, hogy nem versengünk. Azt is jelenti, hogy nem kell folyton bizonyítanunk." Andrew Matthews