Spanyol lepénykék

Írta Memi kedd, szeptember 11, 2012 Nincs hozzászólás
A "Szeretem az olajbogyót" receptversenyre készült ez a mennyei lepényke. Bár kissé megkésve sikerült leadni, reménykedünk benne, hogy sikerül behozni a szavazatok számában az időbeli csúszást...

Ha tetszik, kérünk szavazz a Gasztroguruk között található receptünkre:
http://www.facebook.com/SzeretemAzOlivabogyot/app_403344253057121
(Gasztroguruk > Receptműves a harmadik oldalon, lájkolni kell az oldalt, majd engedélyezni az alkalmazást, utána lehet szavazni, amelynek sikerességét kiírja).

Amennyiben kedvet érzel, hogy Te is fakanalat ragadj, készíts el kedvenc olívabogyós ételedet és töltsd fel a receptedet és indulj a receptversenyen a spanyol útért.  


SPANYOL LEPÉNYKÉK (8 db)


tészta:
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
35 dkg tönköly fehér liszt
3 dl kézmeleg víz
1 evőkanál nyers nádcukor
12 g finomítatlan só
1,5 csomag (10 g) porélesztő
0,5 dl extra szűz olívaolaj

feltét:
10 dkg zöld olívabogyó
10 dkg fekete olívabogyó
2 gerezd fokhagyma
15 dkg piros koktélparadicsom
1 db sárga kaliforniai paprika
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
0,5 mokkáskanál finomítatlan só
tört bors

1. mérjük a liszteket egy tálba és keverjük el benne a sót, majd egy kis mélyedésbe szórjuk a     porélesztőt, melyhez adjuk hozzá a cukrot, a kézmeleg vizet és az olajat
2. gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát és meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
3. amíg kel a tészta készítsük el a feltéthez a krémet, a fokhagymát tisztítsuk meg és reszeljük le, majd a 0,5 mokkáskanál sóval keverjük össze
4. pürésítsük a zöld olajbogyót a 3 evőkanál olívaolajjal, adjuk hozzá a sózott fokhagymát és keverjük homogén krémmé
5. ha megkelt a tészta, osszuk 8 egyenlő részre és gyúrjunk minden részből gombócot
6. tegyük kiolajozott tepsire a gombócokat és óvatos, de határozott mozdulatokkal nyomkodjuk szét a tésztákat 1-1,5 cm vékony, lepény alakú korongokra
7. a zöld olívabogyó krémmel kenjük meg a lepények tetejét, majd szórjuk meg tört borssal
8. karikázzuk fel a fekete olívabogyókat és a paradicsomot, illetve kockázzuk apróra a paprikát, majd tetszés szerint díszítsük a korongokat úgy, hogy a feltéteket kissé nyomjuk bele a tésztába
9. melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd 10-12 perc alatt süssük aranybarnára a lepényeket

Praktikák:
- más feltéttel (pl. friss fűszernövények, zöldség) és önmagában is finom
- lepénykék helyett egyben is süthetjük (mint egy pizzát)


Napi útmutató: "Egyetlen pillanat létezik csupán, amelyben fontos, hogy felébredj. Ez a pillanat most van." Buddha