Croissant egyszerűen

Írta: Memi hétfő, július 09, 2012
Egy receptkönyv tesztelésekor már készítettünk olyan croissant hagyományos francia recept alapján, ami az eddig valaha evett legfinomabb péksüteményekkel vetekedett, felfalása 5 percet, elkészítése viszont -kis túlzással- 1 teljes napot igényelt.  Az biztos, hogy az átlagos háztartásokban így nem lehet gyakori vendég, legalább is a saját készítésű.

Ezzel a recepttel nem a klasszikus, tökéletes croissant elkészítése volt a cél, de nagyon közelít az eredmény, ráadásul egy szimpla dagasztáshoz hasonlítva nincs sok plusz munka, összességében maximum 25-30 perc jelenlétet igényel a kelesztések nélkül.

A tésztába teljes kiőrlésű lisztet is kevertem, így is nagyon könnyed, finom lett, illetve néhány darabot le is fagyasztottunk, amit jól tolerált, grillezőben (vagy sütőben) átmelegítve újra ropogós lett a külseje és puha a belseje.


CROISSANT EGYSZERŰEN 12 db (egészségesebb összetevők)

tésztához:
40 dkg liszt (teljes kiőrlésű és fehér tönköly)
25 dkg natúr joghurt
1 dl kézmeleg víz
1 csomag porélesztő
2 teáskanál só (nem finomított)
1 teáskanál cukor (nyers nád)
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

összeállításhoz:
12,5 dkg hideg vaj

kenéshez tojásmáz:
1 db tojássárga (bio, vagy szabadtartású)
1 evőkanál tej

1. mérjük ki a lisztet egy keverőtálba és keverjük el benne a sót
2. képezzünk egy mélyedést a liszt közepén, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot, majd öntsük rá a kézmeleg vizet, abba a joghurtot és az olívaolajat
3. gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
4. ha megkelt a tészta, lisztezett felületre borítva gyúrjuk át és osszuk 7 részre, a részekből gyúrjunk kis cipókat
5. lisztezett felületen nyújtsuk ki az első cipót kör alakúra, 1-2 mm vékonyra, majd tegyük át egy lisztezett tálcára, reszeljük rá a vaj kb. 1/6-od részét (nem kell grammnyi pontossággal) és terítsük szét egyenletesen a reszelt vajat a tészta felületén
6. lisztezett felületen nyújtsuk ki a második tészta cipót kör alakúra, 1-2 mm vékonyra, tegyük a reszelt vajas tészta tetejére és reszeljünk rá a vajból ismét egy részt, majd a cipók nyújtást és a vaj reszelést addig ismételjük, amíg van cipó ( az utolsó réteg tetejére nem kell vaj)
7. ha elkészült a 7 lapból álló, a lapok között reszelt vajat tartalmazó tészta, tegyük át a tálcáról lisztezett felületre és a rétegeket összepréselve nyújtsuk kör alakúra addig, amíg 3-4 mm vastag lesz a tészta
8. pizza szeletelés mintájára osszuk 4, majd 12 cikkelyre a tésztát és kezdjük el a croissant formázását
9. a cikkelyt emeljük ki a körből (így egy kicsit összeugrik és nem reped el nagyon a sütés közben), majd a legkisebb oldalon (ami a kör kerülete volt) ejtsünk középen 1 cm hosszú, függőleges vágást és a két szélét megfogva kissé húzzuk szét a tésztát (szétnyílik a közepén a vágás, így ide tud majd illeszkedni a középre tekert tésztaréteg, nem lesz túl vastag) és tekerjük föl, mint a kiflit
10. a tésztacsücsköt a croissant alá hajtva alakítsunk kifli formát és tegyük kivajazott tepsire, majd ismételjük meg a tekerést az összes cikkelynél
11. készítsük el a tojásmázat, keverjük össze a tojássárgát a tejjel és ecsettel kenjük meg a sütemények tetejét, majd meleg helyen hagyjuk pihenni 15-20 percet 
12. melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 10-12 perc alatt süssük aranybarnára a süteményeket

Praktikák:
- ha édes változatot szeretnénk, cseréljük meg a só/cukor mennyiségét
- édes változatnál csokoládéval, vagy sűrűbb lekvárral is lehet tölteni a tekerés előtt
- jól tűri a fagyasztást (alufóliába csomagolva, majd azt kinyitva sütőben átsütve újra kívül ropogós, belül puha)
- ha a tojásmentesség cél, akkor a kenést hagyjuk el
- a képen látható croissant 15 dkg teljes kiőrlésű és 25 dkg fehér tönköly liszttel, nyers nádcukorral készült