Reszelős, morzsás, epres sütemény

Írta: Memi szerda, május 16, 2012
Már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni a reszelős túrós süteményt, ám mire rászántam magam, addigra túró nem volt...

Márpedig lesz reszelős sütemény, gondoltam és elkészítettem epres besamel krémmel :-) Nagyon finom, bármilyen tetszőleges gyümölccsel bátran kipróbálható, de egyszerűen csak egy kis citrusos krémmel is működik. 


RESZELŐS, MORZSÁS, EPRES SÜTEMÉNY 20x25-ös tepsi (egészségesebb összetevők)

tészta:
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs)
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
12,5 dkg hideg vaj
2 evőkanál kakaópor (karobpor)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)

krém:
5 dkg vaj
5 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly, vagy tönköly fehér)
4 dl tej
30 dkg eper
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1/2 citrom reszelt héja és leve

1. a tésztához morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd adjuk hozzá a cukrot, a kakaóport, a sütőport és alaposan keverjük össze (nedves homok jellegű morzsatésztát kapunk), majd tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet
2. a krémhez melegítsük fel a vajat, keverjük össze a liszttel csomómentesre és folyamatosan keverés mellett öntsük hozzá a tejet, majd főzzük, amíg besűrűsödik
3. ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a cukrot, az alaposan megmosott citrom héját és levét, majd a megtisztított epret (ha nagyobbak, lehet felezni)
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
5. vegyük ki a hűtőből a morzsatésztát és a felét terítsük el egyenletesen a tepsi aljában (ha nagyon megkeményedett a tészta, reszeljük le tökreszelőn), kissé nyomkodjuk meg, hogy tömörödjön, de nem kell teljesen lelapítani, majd kenjük rá a krémet
6. a krém tetejére szórjuk rá a maradék morzsatésztát (itt már ne tömörítsük, csak egyenletesen oszlassuk el)
7. a 4. pontban írt hőfokon süssük 25-30 percig

Praktikák:
- besamel helyett lehet túróval-tejföllel is készíteni, illetve más gyümölcsökkel is
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel, karobporral és xilittel készült