Kisdobos torta

Írta: Memi vasárnap, április 15, 2012
Többször is gondoltam már arra, hogy elkészítsem a Dobos tortát HeF-nek, de mindig elbizonytalanodtam és inkább valami más mellett döntöttem. Aztán elérkezett a szülinapja és csakazéris szerettem volna meglepni az egyik kedvencével. Úgy határoztam, kiiktatom az egyenként sütős, azonos mérettel és vastagsággal varázsolós sütést és az általam kevéssé kedvelt tojásos krémet és máris megszületett a Kisdobos ötlete :-)

A tészta összetevői az eredeti recept szerintiek, csak az arányokat feleztem, mivel zsúrtorta készült, a csokikrém pedig egy besamel alapú finomság...

KISDOBOS TORTA
18 cm-es zsúrtorta (egészségesebb összetevők)

tészta:
3 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
5 dkg liszt (teljes kiőrlésű, tönköly fehér)
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1,75 dkg olvadt vaj

krém:
5 dkg vaj
5 dkg csokoládé (70-80 % körüli)
3 evőkanál liszt (tönköly fehér)
2 dl tej
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 evőkanál cukrozatlan kakaó (karob)

karamell:
3,5 dkg cukor (nyers nád)
1 teáskanál vaj

díszítéshez:
kis marék darált mandula

1. a megtisztított tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjéket verjük habbá
2. a sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olvadt vajat, a lisztet és keverjük csomómentesre, forgassuk hozzá a felvert habot, öntsük kivajazott, lisztezett formába és 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegített sütőben süssük meg 20 perc alatt
3. amíg sül a tészta, készítsük el a krémet, a vajat a csokoládéval együtt olvasszuk fel egy lábosban, csomómentesen keverjük el benne a lisztet és a kakaót, majd öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a cukrot és kis lángon, gyakran kevergetve főzzük sűrűsödésig
4. ha megsült a tészta, várjuk meg, amíg kihűl, vágjuk három részre, tegyük kivajazott tepsire a korongokat és 180 fokon süssük 10 percig (így kerültem ki a laponkénti sütögetést)
5. ha kihűltek a korongok válasszuk ki, amelyiket a karamellel szeretnénk bevonni, tegyük félre és töltsük meg krémmel a maradék lapokat, a legalsón oszlassuk el egyenletesen a krém felét, tegyük rá a középső lapot, arra terítsük szét a maradék krém nagy részét (egy evőkanálnyit tegyünk félre a torta oldalának bevonásához)
6. készítsük elő a karamellel bevonandó tortalapot, egy széles pengéjű és egy kisebb segéd kést és kis lángon melegítve olvasszuk fel a vajat a cukorral (karamell összetevői alapanyagok), ha felolvadt, pár másodpercig kevergetve hűtsük, majd öntsük az előkészített tortalap közepébe és egy széles pengéjű késsel terítsük el egyenletesen (ne legyen túl vastag, mert nem lehet elharapni)
7. vajban végighúzott pengéjű késsel jelöljük ki, illetve vágjuk el a karamell tető szeleteket (a segéd kés itt kell, ha kissé ragadna a karamell) várjuk meg, amíg megdermed és tegyük a legfelső krémréteg tetejére
8. a maradék krémmel vékonyan kenjük meg a torta oldalát és szórjuk meg a darált mandulával (ha jobb kezesek vagyunk, a bal nyitott tenyérbe csúsztassuk a tortát és egy tányér fölött a jobb tenyérben adagolva a mandulát, óvatosan érintsük a torta oldalához, melyet a bal kézzel enyhén forgatunk)

Praktikák:
- a tésztalapokat természetesen lehet darabonként sütni az eredeti recept szerint
- a krém ízesíthető rummal, fűszerekkel
- a képen látható torta fele-fele arányban teljes kiőrlésű tönköly és tönköly fehér liszttel, illetve xilittel, a "dob" a tetején nyers nádcukorból készült

Itt is mi szorgoskodunk: