Kürtőskalács otthon...

Írta Memi hétfő, március 12, 2012 11 hozzászólás
Minden vásár örökös kelléke, imádják kicsik és nagyok, bárhol megérzed az illatát, biztosan hamarosan találsz egy kígyózó sort, akik várakoznak a finomságra...

Sokáig eszembe sem jutott, hogy otthoni körülmények között, tradicionális sütőeszköz nélkül is bele lehet vágni, aztán egy kora tavaszi sétából hazafelé ismét a már többször említett pékség mellett jártunk, ahonnan persze ismét édes illatfelhő szállt, mire HeF finoman jelezte, hogy süthetnék neki kürtős kalácsot.

A tészta egy klasszikus erdélyi recept felfrissítésével hamar összeállt, már csak arra kerestem a választ, hogyan süssem meg.
HeF hősiesen felajánlotta, hogy kiürít pár sörösdobozt, ha ezen múlik... :-)


KÜRTŐSKALÁCS 4 db (egészségesebb összetevők)

tésztához:
0,8 dl langyos víz
5 dkg cukor (nyers nád)
1/2 csomag szárított élesztő
20 dkg liszt (tönköly fehér)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 citrom reszelt héja
1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

hempergetéshez:
3 evőkanál cukor (nyers nád)
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
olívaolaj (extra szűz)

formázáshoz:
4 db üres 0,5 l-es sörösdoboz
alufólia

1. tegyük egy keverőtálba a lisztet, reszeljük hozzá a (megmosott) fél citrom héját, keverjük a lisztbe, majd képezzünk egy kis mélyedést a közepébe, szórjuk bele az élesztőt, arra a cukrot és öntsük bele a langyos víz felét, a vízbe a kanál olajat, majd adjuk hozzá (a megmosott és külön edényben felütve ellenőrzött) tojást
2. a víz másik felét apránként adagolva gyúrjuk lágy tésztát (lisztfüggő, hogy mennyi vizet vesz fel, de egy picit ragadós legyen a tészta), majd letakarva kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
3. amíg kel a tészta, készítsük elő a sörösdobozokat, mossuk ki, töröljük szárazra, majd tekerjük be alufóliával, a kenéshez egy kis edényben készítsünk elő 2-3 evőkanálnyi olajat és a kenő ecsetet, valamint a hempergetéshez egy lapos tányérban keverjük el a cukrot a fahéjjal és olajozzuk ki a tepsit
4. ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítva osszuk 4 egyenlő részre, majd egyesével sodorjunk kb. 70-80 cm hosszú és 1 cm átmérőjű csíkokat
5. kenjük le olajjal az alufóliázott dobozok oldalát és tekerjük fel egyesével (egy doboz - egy tésztacsík) a csíkokat spirál alakban úgy, hogy a tésztacsík eleje az első körbetekerés alá kerüljön, majd a tésztacsíkok között 0,5 cm széles helyet hagyva tekerjük addig, amíg a tésztacsík engedi, majd a végét kissé nyomjuk az előtte haladó tésztához
6. enyhén lisztezett felületen, a doboz két végén fogva, enyhén nyomva a tésztát, görgessük át néhányszor a tésztaspirált, így egyenletesen vastag lesz és összeérnek az üresen hagyott részek
7. kenjük le enyhén a tésztát olajjal és hempergessük meg a fahéjas cukorban, majd fektetve tegyük a tepsire (ha a dobozt állítva tesszük, lecsúszik az olajos alufólián a tésztatekercs)
8. végezzük el minden tésztacsíkkal a 6-7. lépést és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat)
9. ha előmelegedett a sütő 180 fokra, 10-12 perc alatt süssük meg a kürtőskalácsokat

Praktikák:
- fahéj helyett / mellett lehet vaníliás cukrot is használni
- aki nem szereti a kristálycukrot a felületen, használjon a hempergetéshez porcukrot
- a képen látható kalács fehér tönköly liszttel és nyers nádcukorral készült

Napi útmutató: “Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy tovább adni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon és örökre a tiéd marad.” Buddha