Virgin Mojito keksz

Írta: Memi szerda, február 29, 2012
A tészta alapja a francia pâte sucrée (édes süteménytészta), ezt dúsítottam az alkoholmentes mojito koktél fő hozzávalóival.

Sokan jelezték, hogy szeretik az olyan alaprecepteket, amelyek tetszés szerint, a család aktuális igénye szerint változtathatók. Ez ismét ilyen, a lime-menta kombináció helyett bármilyen fűszerezéssel készíthető, sőt a cukrot elhagyva, kevés sóval, magokkal finom csemege készíthető, akár még egy krémleves mellé is...


VIRGIN MOJITO KEKSZ 20-25 db (egészségesebb összetevők)

15 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
5 dkg vaj
5 dkg porcukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 db lime
1 teáskanál szárított mentalevél
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. ha rendelkezésre áll aprító gép, kockázzuk nagyobb darabokra a vajat, tegyük a gépbe, adjuk hozzá a lisztet és a cukrot, majd keverjük homogénné (ha nincs gép, akkor kisebb kockákra darabolva morzsoljuk össze a vajat és a lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot)
2. a morzsalékhoz reszeljük az alaposan megmosott lime héját, majd adjuk hozzá a kinyomott levét is
3. adjuk a tésztához a (szintén megmosott) tojást és gyúrjuk össze (ha nem aprítóval dolgoztunk, akkor tegyük a hűtőbe a tésztát 10-15 percre, hogy a vaj kissé megszilárduljon és nyújtható legyen a tészta)
4. lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát 3-4 mm vékonyra és szaggassuk ki tetszőleges mintával a kekszeket, majd tegyük kivajazott tepsire
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 10-12 perc alatt süssük aranyszínűre a kekszeket, majd a tepsin hagyjuk kihűlni (ahogy hűl, keményedik is)

Praktikák:
- az alap összetevők megtartása mellett bármilyen fűszerrel, ízesítéssel készíthető
- a képen látható keksz graham liszttel és nyers nádcukorral készült


Itt is mi szorgoskodunk: