Sushi gyömbér (pácolt)

Írta: Memi szerda, február 08, 2012
Imádjuk a sushit, főleg, amit magunknak készítünk, mivel abban nincs mirin (japán rizsbor) és cukor, noha klasszikusan ezzel kellene a rizst előkészíteni, mi épp ezt a két összetevőt nem szerettük benne, így kialakítottuk a saját verziót. Ráadásul HeF az algalap intenzív ízét, én pedig a nyers halat sem kedveltem benne, így egyértelmű volt, hogy a receptet a saját ízlésünkre formázzuk, ettől (is) olyan gyönyörű a gasztronómia, végtelen tárházát kínálja az érdeklődőknek.

Ha a sushi tekerését kicsit gyakoroljuk, egy gyorsan és változatosan elkészíthető, szemet gyönyörködtető finomságot lehet az asztalra varázsolni.

Egy apró korlátja akadt még a maximális élvezetnek, az pedig a sushi gyömbér volt. Speciális helyeken lehet beszerezni, ráadásul szerettem volna, ha a számomra preferált összetevőket tartalmazza csak, így az egyik piaci túrán el is dőlt a kérdés...


Ahogy kacskaringóztunk a sorok között és kerestük a megszokott, kedvenc árusainkat, megpillantottunk egy gyömbértől roskadozó ládát, melyben a gyökerek ujjacska-szerű ágai ide-oda tekeregtek és kifejezetten jó áron csábítgatták, hívogatták az arra járót. HeF ki is emelt néhány gyönyörű példányt és fülig érő szájjal közölte, hogy ugye tudom, az elkövetkező napok ételei ázsiai hangulatban készülnek... Oké, én is imádom, na de ennyit? Persze erre is volt (állítólag) kész (szerintem rögtönzött, de nagyon ütős) válasza: készítsünk pácolt gyömbért neked a sushihoz... Talált! Jöttek haza az ujjacskák :-)

De nézzük, mi is ez az édesen citrusos, jellegzetesen csípős, mennyeien varázslatos illatú növény, amelynek feldolgozása önmagában felér egy relaxáló aromaterápiával.


Kr. e. 3000-ben már gyógyhatásúként említették, a testet és a lelket tisztító szernek tartották. Jellegzetes ízét és illatát illóolajok adják, alapvetően fűszernövényként ismert, de a népi gyógyászat gyógyszerként is alkalmazza. A hatóanyag koncentrációja a héj alatt van, így felhasználástól függően, óvatosan pucoljuk (ha reszelve használjuk, akkor alapos mosás elegendő, nem kell hámozni, ha szükséges pucolni, akkor óvatosan kapargassuk le a héjat egy kiskanállal).


Gyógyhatással bír az emésztésre, gyomorra, memóriára, idegrendszerre, gyulladáscsökkentő és immunerősítő, valamint egyes források szerint afrodiziákum. Használhatjuk olaj, por, tea formájában és természetesen fűszerként is.


SUSHI GYÖMBÉR (pácolt)
40 dkg friss gyömbér gyökér
5 evőkanál nyers nádcukor
7 evőkanál balzsamecet
csipet só (természetes, nem finomított)
4 dl víz



1. tisztítsuk meg a gyömbért a héjától (a legegyszerűbb és legkevesebb pazarlást egy teáskanállal érjük el, kapargassuk végig vele a gyökér héját), majd a lehető legvékonyabbra karikázzuk fel 

2. adjuk a vízhez a cukrot, a balzsamecetet, a sót és tegyük fel főni, egyszer forraljuk össze, majd adjuk hozzá a felszeletelt gyömbért és hagyjuk együtt kihűlni

3. kanalazzuk üvegbe és a hűtőben tároljuk fogyasztásig


Praktikák:
- kóstoljuk meg páclét, mielőtt a gyömbért beletesszük és bátran változtassuk ízlésünk szerint az összetevőket

- ha elfogyott a gyömbér, a levet újra fel lehet használni, akár újabb adag gyömbér pácolására, akár főzéshez