Mazsolás kölesgombóc

Írta Memi hétfő, február 27, 2012 Nincs hozzászólás
A másnapi reggelire valót szerettem volna előkészíteni, de egyszerűen nem jött az ihlet :-) Nézelődtem a kamrában, amikor megláttam a kölest és eszembe jutott, hogy legyen belőle gombóc.

A köles kifejezetten megosztó alapanyag, van, aki rajon érte és van, aki nagyon nem... Az elkészítésének egyetlen pici trükkje van, jól át kell mosni és hipp-hopp el is tűnt a kellemetlen illata...
Érdemes beilleszteni az étkezésbe, mert az egyetlen gabona, amely lúgosító hatású, teljes értékű fehérjéket és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, gazdag vitaminokban, emellett könnyen emészthető. Készíthető belőle kása, kenyér, sütemény, köret és persze gombóc is :-)


MAZSOLÁS KÖLESGOMBÓC 12-14 db (egészségesebb összetevők)

15 dkg köles
5 dl víz
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 marék mazsola -opcionális
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

tálaláshoz:
házi lekvár
porcukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)

1. a kölest (egy sűrű szűrőben) alaposan mossuk át, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket, a mazsolát és fedő alatt kis lángon főzzük puhára, időnként kevergessük meg
2. ha elfőtte a levet és megpuhult, zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk a fedő alatt pihenni (még puhul és a maradék nedvességet is felszívja)
3. ha kissé kihűlt, enyhén nedvesített kézzel formázzunk púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat

Praktikák:
- száraz serpenyőben pirított, darált dióba is forgathatjuk a gombócokat
- ha nem cél a tejmentesség, akkor édes (cukorral elkevert) tejföllel is tálalható
- a képen látható gombóc nyers nádcukorral készült, narancs lekváron tálalva


Napi útmutató: "A boldogság ott kezdődik, hol a többre vágyás szűnik." közmondás