Hmmburger (házi cipóval, húsmentesen)

Írta Memi vasárnap, február 12, 2012 Nincs hozzászólás
Alapvetően nem vagyunk hamburger rajongók, azonban az egyik kenyérsütés napon eszembe jutott, hogy úgy ennék egy hamburgert. Ráadásul nem is akármilyet, hanem azt az igazi, óriási, szinte átharaphatatlan verziót...

Kicsit keresgéltem az autentikus receptek között, ott akadtam rá erre az érdekes fűszerezésre és bár szójából készítettem a pogácsát (ezért a neve...), tényleg nagyon finom ezzel a kombinációval.


HMMBURGER húsmentes 4 db (egészségesebb összetevők)

zsemléhez:
30 dkg liszt (tönköly fehér)
1,5 dl víz
1 tasak szárított élesztő
2 evőkanál olaj (extra szűz)
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
5 teáskanál cukor (nyers nád)
zsemle kenéshez tojásmáz:
1 tojássárga elkeverve 1 teáskanál tejjel
zsemle szórásához:
kis marék szezámmag

pogácsához:
5 dkg szójagranulátum (génkezelés mentes)
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál koriander
1 gerezd fokhagyma
1/2 lilahagyma
3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
só (természetes, nem finomított)
tört bors
sütéshez
1-2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

összeállításhoz ízlés szerint:
házi ketchup
házi mustár
paradicsom
lilahagyma
saláta levél
savanyú uborka

1. áztassuk be a szójagranulátumot annyi vízbe, hogy bővel ellepje
2. készítsük el a zsemlét, 1 dl kézmeleg vízbe tegyünk 1 teáskanál cukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt és futtassuk fel (akkor jó, ha összefüggő habréteget alkot az élesztő a víz felszínén)
3. tegyük egy keverőtálba a lisztet, adjuk hozzá a sót és a maradék cukrot, majd a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet apránként adagolva (lisztfüggő, hogy mennyit vesz fel) gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát
4. takarjuk le a tésztát (ne száradjon ki) és meleg helyen kelesszük duplájára (45-60 perc), majd osszuk 4 egyenlő részre, formázzunk zsemle alakú gombócokat, tegyük enyhén lisztezett tepsire és fél óráig pihentessük letakarva
5. ha letelt a pihentetési idő, kenjük le a tojásmázzal, szórjuk meg szezámmaggal, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük aranybarnára a zsemléket (20-25 perc)
6. amíg a zsemlék sülnek, készítsük el a pogácsát, alaposan nyomjuk ki a vizet a szójából, adjuk hozzá a fűszereket, az apróra szelt lilahagymát és reszeljük hozzá a fokhagymát, majd a liszttel elkeverve formázzunk 4 egyforma gombócot, melyeket óvatosan lelapítva alakítsuk ki a hamburger pogácsa jellegzetes alakját
7. serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd süssük ropogósra a pogácsák mindkét oldalát
8. ha kisült a zsemle, hagyjuk a tepsin kissé kihűlni, hogy szépen szelhető legyen, majd vágjuk félbe és állítsuk össze a hamburgereket ízlés szerint

Praktikák:
- húsevők 1/2 kg darált marhahússal helyettesítsék a szóját
- a pogácsa készíthető 1 db tojással a teljes kiőrlésű tönkölyliszt helyett


Napi útmutató: "Másnap az ember mindig okosabb, s ez így megy holtig mindennap." Kner Izidor