Epres clafoutis omlós (pâte brisée) tésztaágyon

Írta: Memi hétfő, február 20, 2012
A clafoutis (ejtsd: klafuti), vagyis tejes pite egy sült francia desszert, mely tradicionálisan fekete cseresznyével készül.

Korábban próbáltam a sok-sok "eredeti" recept alapján, de valahogy nem nyerte el a tetszésünket, kissé gyümölcsös-tejes tojásrántotta érzésünk volt, majd később a készítettem egy réteslapos verziót, ami már sokkal inkább ízlett, bár szerintem még mindig távol állt az igazitól.

A Tésztavarázs könyv tesztelésekor figyeltem fel a könyvben szerepló clafoutis-ra, amely minden eddigihez képest eltérő volt, omlós tésztaágy övezte a tejes-gyümölcsös tölteléket, így kézenfekvő volt, hogy kipróbáljam. Az első adag omlós tészta (pâte brisée) után a saját ízlésünkre alakítottuk a receptet és elkészült ez az egyszerű, de szemet gyönyörködtető finomság.

Noha minimális változtatást eszközöltünk, az biztos, hogy a kiindulási recept eredeti francia :-)


EPRES CLAFOUTIS OMLÓS TÉSZTAÁGYON 22-es formára (egészségesebb összetevők)

tésztához:
25 dkg liszt (tönköly fehér, durum)
15 dkg vaj
5 dkg porcukor (nyers nád, nyírfa)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 evőkanál tej

töltelékhez:
50 dkg eper
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
5 dkg liszt (tönköly fehér, durum)
5 dkg olvadt vaj
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa)
1,5 dl tej

1. a tésztához a lisztet morzsoljuk össze a vajjal, adjuk hozzá a porcukrot, a tojást és a tejet, majd gyúrjuk össze a lágy tésztát
2. a lágy tésztát tegyük a hűtőbe konyhai fóliába csomagolva, amíg a vaj újra dermedni kezd és nyújthatóvá válik a tészta (0,5-1 h)
3. közben készítsük el a tölteléket, keverjük a tojáshoz a lisztet, majd az olvadt vajat, a cukrot és végül a tejjel keverjük csomómentesre
4. ha lehűlt a tészta, nyújtsuk ki a sütőforma méretére kb. 3-5 mm vastagra és a nyújtófára feltekerve emeljük a kivajazott sütőforma fölé, majd tekerjük le, egyengessük el és a peremet igazítsuk a tál magasságához és villával szurkáljuk meg az alját
5. 170 fokon (gázsütőnél 3-as fokozat) süssük elő a tésztát 10 perc alatt (lehet a közepébe tenni sütőpapírra száraz babot, de enélkül is lehet sütni, ekkor ha kissé megemelkedik a tészta alja, óvatosan szúrjuk meg és hőálló konyhai kesztyűvel nyomjuk ki alóla a levegőt)
6. ha elősült a tészta, egyenletesen tegyük a gyümölcsöket az aljára és öntsük rá a vajas-tejes tölteléket
7. 180 fokon (gázsütőnél 4-es fokozat) süssük aranybarnára 25-30 perc alatt

Praktikák:
- fagyasztott gyümölccsel is készíthetjük, ekkor felhasználás előtt olvasszuk ki és szűrjük le a gyümölcsöt
- a képen látható sütemény durum liszttel készült