Csörögefánk, rózsafánk

Írta: Memi péntek, január 13, 2012
Itt a farsang, mi más is lehetne terítéket mint a fánk. Elhatároztam, hogy a szupergyors fánk mellett idén megmutatom a kelesztett, szalagos fánkot is.

Na igen, ez megint nem az, hanem egy nagyon gyors, többféle verzióban elkészíthető finomság, de ígérem a nagy klasszikus is hamarosan megérkezik :-) (Azóta elérhető a szalagos fánk recept is.)

Lássuk miért is e két, látszólag eltérő megnevezés a címben... A forrásaim szerint a csörögefánk és a rózsafánk tésztája szinte azonos, az eltérés pusztán egy kis fahéj és a rózsafánk alakja (melyet többféle méretű pogácsaszaggatóval készítenek, a korongok oldalát kissé bevágva és tojásfehérjével egymáshoz ragasztva szépséges rózsa alakra duzzad sütés közben).

Ha ragaszkodunk a tészta hozzávalói alapján történő megnevezéshez, akkor a képen látható fánkot leginkább úgy jellemezhetnénk, hogy csörögefánknak látszó rózsafánk, mivel egy kis fahéj is került bele (ja, és nem volt itthon rum, csak pálinka)...

CSÖRÖGEFÁNK
30 db (egészségesebb összetevők)

17 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
5 dkg porcukor (nyers nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evőkanál tejföl
1/2 citrom reszelt héja
1 teáskanál rum, vagy pálinka
1 mokkáskanál vanília kivonat
olaj a sütéshez (magas égéspontú)

RÓZSAFÁNK

csörögefánk hozzávalói
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 tojásfehérje - a kenéshez


1. tegyük egy keverőtálba a lisztet, a porcukrot (a fahéjat is ekkor tegyük bele), reszeljük hozzá a fél citrom héját, majd adjuk hozzá a (megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött) tojást, a vaníliát, a tejfölt, valamint a rumot (vagy pálinkát) és gyúrjuk össze a tésztát
2. lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vékonyra
3. derelyevágóval vágjuk fel a tésztát kb. 5 cm oldalú négyzetekre*, melyek közepén ejtsünk egy 1,5-2 cm hosszú vágást, amelybe fordítsuk be az egyik csúcsot és húzzuk át a másik oldalára
4. közepes lángon melegítsünk olajat egy edényben (az edény oldalán mérve kb. 2-2,5 cm magasan álljon az olaj) és ha forró, süssük ki a fánkokat, mindkét oldalát aranybarnára (nagyon gyorsan sül, ezért érdemes akkor elkezdeni a sütést, ha már minden fánkot megformáztunk)

*ha rózsafánkot készítünk, akkor 2-3 különböző méretű pogácsaszaggatóval vágjunk köröket, melyek széleit vágjuk be körben 0,5-1 cm-es metszésekkel és a közepüket tojásfehérjével megkenve 2-3 korongot "ragasszunk" össze (sütés közben szép virág alakra duzzad)


Praktikák:
- érdemes egyszerre max. 5-6 fánkot sütni, hogy ne hűtse le az olajat
- házi lekvárral tálaljuk
- a képen látható fánkok graham lisztből, nyers nádcukorral készültek