Juhtúrós polenta lecsómártással

Írta Memi péntek, december 16, 2011 Nincs hozzászólás
Elérkezett a Miele ötök játék következő fordulója. Akinek van kedve bátran csatlakozzon a játékhoz, most nyerni is lehet vele (részletek itt) :-)

A forduló alapanyagai: kukoricadara, pulykamell, ánizs, paradicsompüré, paradicsom és paprika. Ezek közül legalább négy összetevőt fel kell használni, természetesen ezen kívül más tetszőleges összetevők is még választható.

Talán nem meglepő, én pulykamellet hagytam el, illetve az általam elképzelt ételbe nem illett az ánizs, tehát össze is állt a maradék négy összetevőből ez a finomság.

JUHTÚRÓS POLENTA LECSÓMÁRTÁSSAL 4 személyre

polenta:
20 dkg kukoricadara
4 dl víz
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1 mokkáskanál borsikafű
1 evőkanál vaj
juhtúrós krém:
12,5 dkg juhtúró
17,5 dkg tejföl
1 db lilahagyma
1 mokkáskanál kömény
2 mokkáskanál (szárított) kapor
lecsómártás:
50 dkg lecsó paprika
30 dkg paradicsom
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
1 csipet nyers nádcukor
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1-2 evőkanál olívaolaj

1. forraljuk fel a vizet, majd a forrásban lévő vízben keverjük el a kukoricadarát, fűszerezzük, majd, ha a dara felszívta a vizet zárjuk el a hőt alatta és keverjük hozzá a vajat
2. vajazzunk ki egy hőálló tálat és terítsük el az alján a daramasszát
3. keverjük össze a juhtúrót az apróra szelt vöröshagymával, a tejföllel és a fűszerekkel és terítsük el egyenletesen a kukoricadarán
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg a polentát (kb. 20 perc)
5. amíg sül a polenta tisztítsuk meg a lecsó zöldségeket és szeljük 1 cm széles csíkokra
6. kevés olajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot és az apróra szelt fokhagymát
7. ha a paradicsom levet ereszt, adjuk hozzá a paprikát, kevés sóval, borssal ízesítsük és főzzük fogkeményre
8. ha megfőtt a lecsó, botmixerrel pürésítsük, szűrjük le a héjakat, majd egy lábosban tegyük újra a tűzre, adjuk hozzá a paradicsompürét, a csipet cukrot és forraljuk össze
9. ha megsült a polenta, mártással tálaljuk

Praktikák:
- télre eltett lecsóval nagyon gyorsan ízletes ebéd készíthető
- mártás nélkül is finom
- juhtúró helyett bármilyen "feltéttel" készíthető


Napi útmutató: "Nem lehetsz mindenki számára minden, mindig..." Paula Gosling