Csokoládés szelet kókusz cukor sziruppal és kókusz krémmel

Írta: Memi szerda, december 28, 2011
Nemrég egy új beszállító partnerrel találkoztunk, akiknél a szakmai megbeszélésen túl hamar kiderült, hogy szenvedélyesen kutatják az új, lehetőleg természetesebb és egészségesebb lehetőségeket a mindennapi életben, legyen szó a tisztálkodásról, a környezetünk megóvásáról, vagy az étkezésről.
Ami különösen megérintett minket az a szeretet és elkötelezettség, ahogyan a szenvedélyüknek (nevezzük munkájuknak) hódolnak, ahogyan választják, szűrik a saját partnereiket, legyen beszállító, vagy megrendelő és ahogyan minderről mesélnek. Már hallgatni és figyelni is érdekes, biztosan lehet tanulni néhány új információt, vagy valamilyen érdekességet...

Mivel a házaspár hölgy tagja is lelkes Főzőtündér, a gyors receptcsere is beindult és a rengeteg élményen túl néhány -általuk forgalmazott- újdonsággal is gazdagabbak lettünk, kaptunk kipróbálásra, tesztelésre kókusz virág szirupból készült cukrot, kókusz vizet és krémet. Alig vártam, hogy kipróbálhassam, különösen a kókusz cukrot, abban azonban biztos voltam, hogy a varázslatos karamelles-törökméz íze miatt szirupként is tálalnom kell. Innen már könnyű volt a döntés :-)

Mi is az a kókusz cukor? Fehérítetlen, finomítatlan, gluténmentes, lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű (35), kókuszvirág nektárból készült természetes édesítő. A kókusz pálma bontatlan virágaiból készül (egy virágból akár 4 liter nedv is nyerhető), vagyis azokból, amelyek biztosan nem hoznak kókusz termést, majd a kinyert nedvből kíméletes úton elpárologtatják a vizet. 17 féle aminosavat, sokféle vitamint tartalmaz, valamint többek között magas a magnézium és vas tartalma. Gyorsan feloldódik és nagyon gazdag, karakteres karamellás-törökmézes íze van.

Természetesen, ha nem áll rendelkezésre kókusz cukor, akkor más (lehetőleg nem finomított, természetes) cukorral is elkészíthető.

CSOKOLÁDÉS SZELET KÓKUSZ CUKOR SZIRUPPAL ÉS KÓKUSZ KRÉMMEL

csokoládés szelet:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg kókusz cukor
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt kardamom -opcionális

kókusz cukor szirup:
10 dkg kókusz cukor
10 dkg (!) víz

kókusz krém:
1 doboz kókusz krém (cocomas-t használtam, ez 2 dl-es sűrítmény)
1 evőkanál kókusz cukor

1. kis lángon olvasszuk fel a vajjal a csokoládéval, majd a hőt elzárva alatta keverjük hozzá a kókusz cukrot és a (megmosott, külön tálban felütve ellenőrzött és kettéválasztott) tojás sárgáját (gyors mozdulatokkal, ne süljön meg a meleg keverékben)
2. a tojás fehérjét verjük fel habbá
3. a csokoládés keverékhez adjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát és keverjük össze alaposan
4. a hab felét adjuk a lisztes keverékhez és keverjük össze (ezzel kissé fellazítjuk a masszát), majd a hab másik felét is adjuk hozzá és óvatosan forgassuk a keverékbe
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), majd vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát, vagy a tepsit
6. öntsük a tészta masszát az előkészített sütőformába, terítsük el egyenletesen és süssük meg 20 perc alatt (tűpróba!)
7. amíg sül a sütemény készítsük el a szirupot és a krémet, a sziruphoz tegyük egy lábosba a kókuszcukrot és a vizet 1:1 arányban és közepes lángon forraljuk addig, amíg kissé besűrűsödik (hűlés közben is fog még sűrűsödni)
8. a kókusz krémhez tegyük egy keverőtálba a sűrítményt, adjuk hozzá a cukrot és verjük fel habbá (nem lesz tejszínhab keménységű, de a hűtőben tárolva kiválóan megőrzi a krémes hab jellegét)
9. ha kissé kihűlt a sütemény, tálaljuk hideg habbal és sziruppal

Praktikák:
- szirup és hab nélkül is finom sütemény, de így együtt igazán mennyei
- használható más (lehetőleg nem finomított, természetes) cukor is
- 22-es kör tortaformára, vagy 21x25-ös tepsire elegendő a mennyiség