Zöld (spenótos, brokkolis) lasagne

Írta: Memi hétfő, november 21, 2011
ZÖLDség rajongók figyelem, ez aztán a zöld lasagne, nem csak színében, ízében is. Azt hiszem ez egy kis magyarázatra szorul ;-) Ha valamilyen zöldségnek nem tudjuk egészen konkrétan meghatározni az ízét, akkor megkapja a zöld ízű jelzőt...

Korábban még nem próbáltam a spenót-brokkoli kombit, ráadásul egy kis medvehagymát is belecsempésztem, már csak egyetlen dolog hiányzott a teljességhez: spenótos (zöld) lasagne tészta az igazán fanatikusoknak :-)

ZÖLD (SPENÓTOS, BROKKOLIS) LASAGNE 26x16-os tál (egészségesebb összetevők)

9 db lasagne lap (durum, teljes kiőrlésű)

töltelék:

50 dkg brokkoli
1 csomag spenót püré (100 %-os)
3-4 levél medvehagyma -opcionális
3-4 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
tört bors
oregano

besamel:
5 dkg olívaolaj
5 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
4 dl víz
csipet só (természetes, nem finomított)
csipet szerecsendió
tört bors

1. tisztítsuk meg a fokhagymát és a brokkolit (mossuk meg, szedjük rózsáira, majd a szárát pucoljuk meg) és aprítsuk fel kb. 2 cm-es darabokra
2. egy lábosban tegyük fel főni a spenótot (ha fagyasztott, így is ki lehet olvasztani, amíg a brokkolit előkészítjük), reszeljük hozzá a fokhagymát, szeljük bele a medvehagymát és adjuk hozzá a felaprított brokkolit
3. fűszerezzük, ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk fel (a lasagne tészta akkor tud jól átsülni-főni, ha leveses a töltelék)
4. ha a brokkoli fogkemény, akkor kész a mártás (még sütni is kell, így nem szabad puhára főzni a brokkolit)
5. tegyünk a hőálló tál aljába 2 merőkanál mártást és egyenletesen oszlassuk szét, erre kerül az első sor száraz lasagne lap (nem kell fedniük egymást, csak illeszkedniük)
6. a mártás felét terítsük el egyenletesen, majd tegyük rá a második sor száraz lasagne lapot
7. a maradék mártást terítsük szét a felső lap rétegen
8. készítsük el a besamelt adjuk az olajhoz a lisztet, keverjük össze csomómentesre, majd öntsük fel a vízzel és főzzük (folyamatosan kevergetve), amíg besűrűsödik
9. ha besűrűsödött a besamel, vegyük le a hőről és adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót és a borsot, keverjük össze és terítsük a felső spenótréteg tetejére
10. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg a lasagnet (akkor jó, amikor hullámosodik már a tészta és aranybarna a besamel)

Praktikák:
- Nem szabad kifőzni a száraztésztát, szárazon kell felhasználni, ezért kell a bőséges, leveses szósz, az fogja "megfőzni" (fontos szabály lasagne készítésnél, hogy nagyon bőséges szószokkal, mártással készítsük, hiszen a tészta sütés közben fog "megfőni", így sok nedvességet szív fel, ezért is kell az alsó tészta alá is tenni szószt) - szép fodrosra fog sülni, ahogy növekszik a tészta térfogata a nedvességtől
- variációs lehetősége számtalan, lehet paradicsom szósszal, gombával, stb.