Ringló szilvás pite

Írta Memi hétfő, november 14, 2011 Nincs hozzászólás
Alig múlt pár hete, hogy megígértem HeF-nek, csillapítom a pitevariáció tesztelés vonzalmamat. Eddig sikerült tartanom, bár a történeti hűség kedvéért el kell árulnom, hogy amikor Márton napján megkérdeztem Tőle, mit ennél desszertként, ha már (liba) hússal nem szívesen szolgálok? Ráadásul épp aznap hallottuk, hogy libahúst kell enni a jövő évi éhezést elkerülendő (bár megdőlni látszik eme elmélet, hiszen még sohasem ettem libahúst Márton napján...)

Közben megérkezett a válasz: libapitét...
Újabb kérdés (ijedten, lévén nem igazán eszem húst): és mégis miből legyen az a libapite?
Hát ringló szilvából..., érkezett a válasz.

Megkönnyebbülés és a liba is kipipálva :-)


RINGLÓ SZILVÁS PITE
26 cm-es formához

Tészta:
22 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1/2-1 dl víz -liszttől függ
Töltelék:
70 dkg ringló szilva
10 dkg méz
5 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt gyömbér
1/2 citrom leve
1 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál víz

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy a hőálló tálat
2. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva (liszttől függ, hogy mennyit vesz fel) gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát
3. enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát a sütőforma méretére és terítsük el egyenletesen az előkészített formába (a lelógó tésztarészeket gyúrjuk össze és tegyük be a hűtőbe, hidegen könnyebben lehet a pite tetejére reszelni), majd süssük elő a pite tésztát 10 percig az 1. pontban írt hőfokon (ha letelt a 10 perc, vegyük ki a sütőből a tésztát)
4. amíg a tészta elősül, készítsük el a krémet, a megmosott, kimagozott és felkockázott ringló szilvát tegyük egy lábosban közepes lángú tűzre, szórjuk meg a cukorral, a fűszerekkel, öntsük rá a mézet, a fél citrom levét, majd fedő alatt főzzük, amíg kissé levet ereszt és forrni kezd
5. keverjük össze csomómentesre a keményítőt a 2 evőkanál vízzel és ha a gyümölcs leve forr, keverjük a krémbe (rögtön elkezd sűrűsödni, el is lehet zárni a hőt alatta)
6. töltsük a gyümölcskrémet az elősütött tésztára, terítsük el egyenletesen, vegyük ki a hűtőből a maradék tésztát és a nagy lyukú (tök)reszelőn reszeljük a krémre, majd süssük készre a süteményt 15-20 perc alatt az 1. pontban írt hőfokon

Praktikák:
- ha nem áll rendelkezésre étkezési keményítő, lehet helyettesíteni 1/2 zacskó főzős, vaniliás pudingporral
- a fűszerezést "szűken" mérve kezdjük, a töltelék készítése közben még lehet utána fűszerezni ízlés szerint
- a képen látható pitetészta teljes kiőrlésű tönköly lisztből, a töltelék édesburgonya keményítővel készült


Napi útmutató: "Nemcsak kifelé kell hallgatni. Befelé is, érzéseinkkel is. Ez nem könnyű." Márai Sándor