Müzli szelet

Írta: Memi csütörtök, november 03, 2011
Újabb szuper étellel bővült a reggeli repertoár, ez pedig a zabpelyhes müzli szelet. Ismét egy olyan recept, amelynek összetétele a hangulatunktól, a családi kedvencektől, vagy a kamra tartalmától függ.
Nálunk főként valamilyen kása, vagy teljes kiőrlésű keksz a reggeli egy kis gyümölccsel. Nos az aktuális gyümölcskészletben egyedül búslakodott egy banán, azonban sajnos egyikünk sem kedveli a már megérett (inkább túlérett) banán ízét, ezért valahogy mindig kikerültük... Épp kapóra jött a javaslat, hogy készítsek belőle müzli szeletet :-)

Gyerkőcökkel is remek élmény elkészíteni, mehet bele méz, dió, mogyoró, mindenféle sótlan mag, más típusú gyümölcs is (pl. körte, barack, aszalványok, szárítottak, stb.). Ha a hozzáadott cukormentesség a cél, akkor a csokoládét hagyjuk ki.

MÜZLI SZELET 12 db (20x24-es forma)

5 dkg mazsola
5 dkg aszalt szilva
5 dkg tisztított napraforgó mag
5 dkg lenmagpehely
10 dkg zabpehely
1 teáskanál fahéj
3 dkg étcsokoládé
1 db alma
1 db banán

1. kockázzuk apróra a csokoládét, majd az almán és banánon kívül minden összetevőt mérjünk ki egy keverőtálba
2. tisztítsuk meg a banánt és egy villával törjük össze pépesre, majd adjuk a magvas keverékhez
3. mossuk meg és hámozzuk meg az almát, majd (sajtreszelőn, vagy egyéb apró lukas reszelőn) reszeljük finomra és szintén adjuk a magvas keverékhez, majd alaposan keverjük össze
4. gyújtsuk be a sütőt 170 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat) és vajazzuk ki a sütőtálat, vagy tepsit
5. terítsük el egyenletesen a masszát és jól nyomkodjuk le, majd 25-30 perc alatt süssük meg (szárítsuk ki)
6. várjuk meg, amíg a tepsiben kihűl, majd óvatosan csúsztassuk át egy vágódeszkára és szeljük tetszőleges formára

Praktikák:
- bármilyen arányban lehet variálni az összetevőket
- érdemes egy vágódeszkával "tömöríteni" a massza leterítése után, így biztosan egyenletes lesz, kb. 1-1,5 cm magas legyen

Itt is mi szorgoskodunk: