Csokoládé "fasírt", vagy mi...

Írta: Memi kedd, november 15, 2011
Nem is tudom pontosan mi ez, az biztos, hogy nem hús, nem is zöldség, a fasírthoz köze sincs, ezzel szemben viszont nagyon csokis, nagyon finom, kívül ropogós kérgű, belül omlós, ráadásul természetes, nyers cukorral, jó minőségű csokoládéval és teljes kiőrlésű liszttel még lelkiismeret furdalás mentes élvezettel csemegézhető is...

Honnan e cím?
Elmélázva ácsorogtam a tepsi fölött, miközben hatalmas erővel és türelemmel vártam, hogy kihűljenek a ..., mik is? Minek nevezzem őket? Puffancs, keksz, cookie, süti? Mind igaz, de igazából egyik sem, nem igazán hasonlít...
Ezen gondolatsor közepette megjelent mellettem HeF, erős a gyanúm, hogy az illatfelhő nyomát követve érkezett ellenőrizni, mi az a nagy csend a konyhában, esetleg már megkezdődött a tesztevés ;-) és nemes egyszerűséggel átvágta a gordiuszi csomót: tök jó, olyanok, mintha fasírtok lennének...

CSOKOLÁDÉ FASÍRT 8 db kb. 10 cm átmérőjű (egészségesebb összetevő)

10 dkg csokoládé (75-90 % között)
15 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj
8 dkg porcukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
3 g(!) kakaópor (karobpor)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
forgatáshoz:
3 dkg porcukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)

1. a vajat és a csokoládét olvasszuk fel egy lábosban (ne forrjon, csak olvadjon el)
2. adjuk a liszthez a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport és a fahéjat
3. mossuk meg a tojást, külön edényben felütve ellenőrizzük a frissességét, majd keverjük gyorsan a vajas csokoládéhoz (ne kezdjen el főni a tojás a meleg keverékben)
4. adjuk a csokis keveréket a lisztes keverékhez és alaposan dolgozzuk össze
5. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
6. formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, melyeket egyesével forgassunk meg a porcukorban
7. tegyük a süteményeket a kivajazott tepsire, majd egy kicsit lapítsuk le, ha a elkészült az összes korong csipetnyi porcukorral hintsük meg a tetejüket
8. az 5. pontban írt hőfokon süssük 12-15 percig, majd vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk a tepsin kihűlni a süteményt (hűlés közben keményedik)

Praktikák:
- lehet a masszába tenni más fűszereket is, vagy felaprított csokoládét, diót, mandulát
- a süteményt töltött változatban is elkészíthetjük, ha a gombóc formázás során a közepébe nyomunk aszalt gyümölcsöt
- a képen látható sütemény nyers nád(por)cukorral, teljes kiőrlésű rozsliszttel, karobporral és 86%-os csokoládéval készült


Itt is mi szorgoskodunk: