Sütőtöktorta mézes krémmel

Írta: Memi csütörtök, október 13, 2011
Most, hogy újra itt a sütőtök szezon, eszembe jutott a kedvenc nyuszis répatorta receptem, miért is ne próbálhatnám ki ugyanúgy elkészíteni, csak répa helyett sütőtökkel...

Miért nem jutott eddig eszembe? Talán így még finomabb is :-)


SÜTŐTÖKTORTA MÉZES KRÉMMEL
22 cm-es tortaformára (egészségesebb összetevők)

Tészta:
20 dkg tisztított és lereszelt sütőtök
(orange, vagy amerikai néven ismert, sonka alakú)
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 dl víz
1 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 dl olívaolaj (extra szűz)

Krém:
10 dkg méz (jó minőségű, termelői)
25 dkg mascarpone
1 db narancs héja és leve
2 evőkanál étkezési keményítő
1 csipet fahéj

Díszítés:
5 dkg tisztított, szeletelt mandula

1. pucoljuk meg a magházától a sütőtököt és az egyik felének a héját is (a maradék héjas felét meg lehet sütni egyben, vagy előételnek, de akár szintén megpucolva készíthető belőle leves, vagy rizottó is)
2. a megpucolt tökből 20 dkg mennyiséget reszeljünk le, majd gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát
3. keverjük össze a tészta szárazanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj) és morzsoljuk össze a reszelt tökkel
4. keverjük össze a tészta nedves összetevőit (víz, olaj, tojás) és öntsük a száraz anyag keverékhez
5. a masszát öntsük a lisztezett tortaformába és egyenletesen oszlassuk el
6. az 1. pontban írt hőfokon süssük 25-30 percig (tűpróbával ellenőrizzük, kissé ragacsos típusú tészta)
7. amíg sül a tészta, főzzük meg a krémet, a mézet melegítsük fel, amíg folyós lesz, keverjük bele a mascarponét, a fahéjat és reszeljük bele a narancs héját, majd közepes lángon főzzük
8. a narancs levét nyomjuk ki és keverjük össze csomómentesre a keményítővel, majd keverjük a forrásban lévő krémhez és folyamatosan kevergetve forraljuk össze még egyszer
9. ha megsült a torta, várjuk meg amíg kihűl, majd egyenletesen borítsuk be a krémmel
10. száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára a mandulát és szórjuk meg a torta tetejét

Praktikák:
- a krém ízesítése tetszés szerint változtatható (javasolt a citrusok bármelyike), de el is hagyható
- a tortát kókusz reszelékkel, marcipánnal, rumos és kókuszos golyóval is díszíthetjük
- a képen látható torta teljes kiőrlésű tönköly liszttel és nyers nádcukorral készült


Itt is mi szorgoskodunk: