Sült csirkemell fűszeres kuszkusszal és gránátalma szósszal

Írta Memi hétfő, október 10, 2011 Nincs hozzászólás
Ismét elérkezett a Miele játék következő esedékessége, hiszen a hónap 10. napja van :-)

Lássuk mi volt az 5. forduló felhasználandó alapanyag listája:
- joghurt
- csirkemell
- gránátalma
- fahéj
- kuszkusz
- citrom
- fokhagyma

A korábbi fordulók során mindig éltem a játék szabályaiban adott lehetőséggel -mely szerint egy összetevő elhagyható a megadott listából- és a húst elhagytam. Most azonban úgy döntöttem, hogy meglepve HeF-et, húsos receptet kanyarítok az alapanyagokból...


SÜLT CSIRKEMELL FŰSZERES KUSZKUSSZAL ÉS GRÁNÁTALMA SZÓSSZAL
(4 személyre)

Sült csirkemell:

1 egész csirkemell filé
2 db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál őrölt kakukkfű
1/2 teáskanál borsikafű
1 teáskanál szárított petrezselyem
5 szem borókabogyó összetörve
só (természetes, nem finomított)
tört bors
olívaolaj
1 dl víz

Fűszeres kuszkusz:
15 dkg kuszkusz
2 teáskanál kínai 5 fűszerkeverék
(ennek hiányában az alábbi keverék: szecsuáni bors, édeskömény, szegfűszeg, ánizs, fahéj)
1 mokkáskanál őrölt zöld kardamom
10 dkg tisztított mandula
5 dkg mazsola
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)
5 dl víz

Gránátalma szósz:
1 db gránátalma
1 evőkanál cukor nádcukor
1 csipet fahéj
1/2 citrom leve
1/2 dl száraz fehérbor
1,25 dl joghurt
1 teáskanál étkezési keményítő
2 teáskanál víz

1. először a csirkemellet készítjük elő, tisztítsuk meg a hagymákat, a vöröset negyedeljük, a fokhagymát hosszában vágjuk 2-4 csíkra
2. egy sütőtál, vagy tepsi aljába tegyünk 2-3 evőkanálnyi olívaolajat, tegyük rá a csirkemell filét, szórjuk köré a vöröshagyma darabjait, a fokhagymákat pedig egy helyes kés segítségével szúrjuk a húsba
3. a csirkemell tetejét is kenjük meg olajjal és fűszerezzük (kakukkfű, borsikafű, petrezselyem, borókabogyó összetörve, só, bors), öntsük alá az 1 dl vizet, majd alufóliával letakarva tegyük sütőbe
4. 185 fokon (gázsütőnél 4-5 között) süssük 40-45 percig, úgy, hogy 30 perc után vegyük le a fóliát és anélkül süssük tovább, a szafttal meglocsolgatva

5. amíg a csirke sül, készítsük el a kuszkuszt úgy, hogy a tisztított egész mandulát hosszában szeljük 4 részre (hosszában félbe, majd a feleket ismét hosszában félbe)
6. a felszelt mandulát, a mazsolát és a fűszereket (fűszerkeverék, kardamom, só) tegyük egy lábosba és öntsük fel az 5 dl vízzel, majd közepes lángon forraljuk fel
7. öntsük a kuszkuszt egy zárható, széles aljú (pl. műanyag konyhai tároló) edénybe és ha felforrt a fűszeres víz öntsük rá a kuszkuszra, keverjük össze és fedjük le

8. amíg a kuszkusz puhul, készítsük el a mártást úgy, hogy alaposan megmossuk a gránátalmát és a citromot, majd a gránátalmán a narancs héjának pucolásakor alkalmazott technikát követve ejtsünk négy bemetszést, melyek mentén elkezdjük lehúzni a héjat, így kifordulnak a magok
9. a magokat tegyük egy edénybe, szórjuk meg a nádcukorral, öntsük rá a joghurtot, a fél citrom kinyomott levét és a fehérbort, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni
10. keverjük össze csomómentesen a keményítőt 2 teáskanál vízzel és ha forr a mártás, adjuk hozzá
11. folyamatosan kevergetve forraljuk össze még egyszer a keményítővel a mártást
12. ha a csirke megsült, a kuszkusz megpuhult (keverjük össze, ha levesszük az edény tetejét) és a mártás elkészült, akkor tálalhatunk


Praktikák:
- a köret kuszkusz helyett rizzsel is készíthető
- a mártásból elhagyható a fehérbor és joghurt nélkül is készíthető
- ha a mártás túl sűrű, kevés vízzel összefőzve hígítható



Napi útmutató: "A bölcsben egy dolog a birtok és a lét: ki gyönggyé lesz maga, nem veszti el gyöngyét." A. Silesius