Fűszeres sütőtök szelet mandarin sziruppal

Írta: Memi csütörtök, október 27, 2011
Kissé egysíkúak a bejegyzések az utóbbi időben, csupa-csupa sütőtök, vagy sütőtök közreműködésével készült recept. Talán nem is kell mondani, hogy imádjuk és ami még viccesebb, hogy újabb és újabb ötleteket látok és jutnak eszembe, hogy még mit nem próbáltam ki :-)
Szóval kitartás, egyszer a sütőtök szezon is lemegy... ;-)

FŰSZERES SÜTŐTÖK SZELET MANDARIN SZIRUPPAL 24-26-os forma
(egészségesebb összetevők)

tészta:

30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
20 dkg tisztított, reszelt sütőtök
5 dkg őrölt törökmogyoró -opcionális
10 dkg mazsola -opcionális
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 db mandarin reszelt héja
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 dl víz
1/2 dl olívaolaj
1 db egész tojás

szirup:
1 db mandarin reszelt héja és leve
1 db (a tésztánál lereszelt héjú) mandarin leve
5 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 dl + 2 teáskanál víz
1 pici csipet őrölt szegfűszeg
1 teáskanál étkezési keményítő

1. keverjük össze egy tálban a tészta száraz összetevőit (liszt, mogyoró, mazsola, cukor, szódabikarbóna, sütőpor), majd fűszerezzük (mandarin reszelt héja, fahéj, szegfűszeg) és morzsoljuk bele a reszelt sütőtököt
2. egy másik edényben (praktikus a mérőedényben, amiben a vizet és az olajat mérjük) keverjük össze a tészta nedves összetevőit a megmosott, felütött tojással
3. adjuk a nedves keveréket a száraz összetevőkhöz, keverjük össze alaposan
4. vajazzuk és lisztezzük ki a sütőformát (pitesütő, tortaforma, tepsi, stb.) és gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat)
5. egyenletesen terítsük el a tésztát az előkészített formába és süssük meg 25-30 perc alatt (tűpróba, nedves, de nem ragacsos állagú süteményt lesz)
6. amíg a tészta sül, készítsük el a szirupot, közepes lángon olvasszuk fel a cukrot 1 dl vízben, közben reszeljük bele 1 mandarin héját, nyomjuk bele a szirupnál és a tésztánál lereszelt (összesen 2 db) mandarin levét és fűszerezzük a szegfűszeggel (tényleg csak minimális csipetet adjunk hozzá, így kellemesen pikáns lesz, de nem keserű)
6. keverjük csomómentesre a keményítőt 2 teáskanál vízzel, majd adjuk a forrásban lévő sziruphoz és folyamatosan kevergetve forraljuk össze

Praktikák:
- aki nem szereti a mazsolát, vagy érzékeny a mogyoróra, természetesen hagyja el, anélkül is finom
- étkezési keményítővel sűrítés: felhasználás előtt a szükséges mennyiséget mindig el kell keverni kevés vízzel, vagy folyadékkal, csak forrásban lévő alapba szabad belekeverni és újra össze kell forralni folyamatos kevergetés mellett (így nem lesz csomós és lisztes ízű)
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű rozsliszttel, nyers nádcukorral készült


Itt is mi szorgoskodunk: