Túrófelfújt

Írta Memi hétfő, szeptember 12, 2011 5 hozzászólás
A felfújt (szuflé) nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, laza szerkezetű, jellemzően édes sütemény. Bátran kísérletezhetünk vele otthon, nem bonyolult, viszont az íze mesés, könnyed és számtalan variációban (akár sósan, köretnek is) elkészíthető.

A tészta jellegzetessége (persze típustól függően), hogy sülés közben túlnő a formán (ezért is kell csak 3/4-ig tölteni az edényt), majd ahogyan hűl, úgy fokozatosan visszahúzódik (összeesik). Ha langyosan tálaljuk, akkor még teljes magasságában pompázhat, de cseppet sem változtat az ízén, ha hidegen esszük, az pedig minket nem zavar, ha kissé visszahúzódik a tészta :-)
Általában a sütőformában tálalják, én most kivettem, hogy a töltelék is látható legyen...


TÚRÓFELFÚJT
4 db (egészségesebb összetevők)

25 dkg túró
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
csipet őrölt fahéj
1/2 citrom héja
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Opcionális:
1-2 evőkanál víz, vagy tej -ha száraz a túró
házi lekvár -ha töltött felfújtat készítünk

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a szuflé formát (muffin forma is tökéletes)
2. válasszuk szét a (megmosott és külön tálban egyesével felütve ellenőrzött) tojásokat, a fehérjét verjük habbá, majd a sárgáját a cukorral habosra
3. adjuk a cukros masszához a túrót, a fahéjat és a fél citrom reszelt héját, majd hintsük rá a lisztet, arra a sütőport a szódabikarbónával és alaposan keverjük össze
4. a tojásfehérjéből készített habot keverjük a lisztes masszához, majd adagoljuk a formákba (kb. a forma 3/4-ig, mert megemelkedik a tészta sütés közben), ha töltött változatot készítünk, akkor a forma aljába tegyünk kb. 1,5-2 cm magasan a tésztából, kanalazzunk annak közepébe a töltelékből, majd a ismét a tészta masszából fedjük le a tölteléket
5. az 1. pontban írt hőfokon 15-20 perc alatt süssük aranybarnára

Praktikák:
- lehet töltelék nélkül is készíteni, vagy sós változatban, cukor nélkül, friss és szárított fűszerekkel
- a felfújtak darabszáma a sütőforma méretétől is függ, a 4 db nagy formára (8-9 cm átmérőjű) elegendő mennyiség
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel és házi szederlekvárral készült


Napi útmutató: "Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség." Albert Einstein