Töltött paprika húsmentesen (vegán)

Írta: Memi péntek, szeptember 09, 2011
Pusztán tesztelés jelleggel került a töltelékbe egy kis zabkorpa is (a teljes őszinteség kedvéért elárulom, hogy azért tettem bele, mert nem hittem, hogy a tölteléket összeáll, ráadásul a rizs is egészen pergősre sikeredett...). Nagyon finom lett így, ez lesz az új hagyományos" változatunk.

Mivel a piacon csak óriási méretű tölteni való (tv) paprika volt, ezért szépséges lecsó paprikából választottam kisebbeket, így a főzés során könnyebb volt a lábosban elhelyezni őket és hamarabb is megfőtt a töltelék.

TÖLTÖTT PAPRIKA HÚSMENTESEN 10 db

10 db paprika
1 l paradicsompüré
3 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2-3 szár halványító zeller
1 fej vöröshagyma

töltelék:
10 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál petrezselyem
1 teáskanál majoranna
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál zabkorpa
tört bors

1. tegyük fel főni a rizst (kétszeres víz, csipet só) és főzzük félig puhára
2. mossuk meg a paprikákat és távolítsuk el a magházat, tisztítsuk meg a kicsi fej vöröshagymát, a fokhagymát és a hagymákat szeljük nagyon apróra
2. ha elkészült a félkész rizs, adjuk hozzá a felaprított vörös- és fokhagymával, fűszerezzük bazsalikommal, petrezselyemmel, majorannával, pirospaprikával, ekkor adjuk hozzá a zabkorpát is, sózzuk, borsozzuk
3. gyúrjuk össze alaposan a tölteléket és töltsük be a paprikákba (szorosan, de ne feszüljön szét a paprika, mert elreped)
4. tegyük egy lábosba a megtöltött paprikákat, öntsük rá a paradicsompürét, adjuk hozzá a megpucolt vöröshagymát egészben és a zellerszárakat, majd közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni (kb. 20-25 perc), majd kis lángon főzzük, amíg megfő a töltelék is (kb. 30 perc), egy paprikát tányérra szedve, kettévágva ellenőrizhető, hogy teljesen átfőtt-e
5. tálalás előtt vegyük ki a léből a vöröshagymát és a zellerszárakat

Praktikák:
- célszerű apróbb, egyenesebb paprikákat választani, könnyebb betölteni
- ha túl sűrű a paradicsompüré, akkor kevés vízzel hígítsuk, ha túl híg, akkor 1-2 evőkanál sűrített paradicsommal sűrítsük
- nagyon finom a töltelékben a görög széna és a borsikafű is, de ínyenceknek és szerencsésebbeknek ajánlott az eredeti görög, sómentes, szárított fűszerekből összeállított gyros, vagy musaka fűszerkeverék is

Itt is mi szorgoskodunk: