Szójapörkölt

Írta Memi vasárnap, augusztus 21, 2011 Nincs hozzászólás
Régen sem igazán voltam húskedvelő, de amióta tudatosan nem eszem húst nem is hiányzik. Elismerem, hogy így könnyű helyzetben vagyok, emiatt nem is nagyon keresgéltem, próbálgattam a hús alternatívákat.
HeF-re tekintettel, aki nagy ritkán (értsd félévente egyszer) még eszik húst, úgy éreztem, hogy szívesen letesztelem a szójakockát...
Pörköltnek készítettem el ügyelve arra, hogy gondosan előkészítsem az ízletes alapot, így kifejezetten finom, teljesen megtévesztően sertéspörkölt ízű lett :-)
Mi kölessel ettük...

SZÓJAPÖRKÖLT 4 személyre

20 dkg szójakocka
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
1 db paprika
1 evőkanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál olívaolaj
só (himalája)
tört bors

Előkészítés: a szójakockákat áztassuk be vízbe minimum 2 órára, de ha van rá idő, lehet egy éjszakára is

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát és a paradicsomot kockázzuk fel, a paprikát szeljük csíkokra
2. szűrjük le és nyomkodjuk ki alaposan a szójakockát
3. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot és főzzük pár percig, amíg egy kevés levet enged
4. szórjuk meg pirospaprikával és reszeljük rá a fokhagymát (intenzívebb így az íze, mintha szelnénk), forgassuk össze
5. adjuk hozzá a paprikát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje
6. időnként átkeverve, fedő alatt főzzük a pörkölt alapot, amíg a hagyma kezd kissé szétfőni (kb. 20 perc)
7. adjuk az alaphoz a kinyomkodott szójakockát, keverjük össze, majd (ha szükséges) öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy 3/4-ig lepje el a szóját
8. forraljuk össze, közben sózzuk, borsozzuk, majd tetszés szerinti körettel tálaljuk

Praktikák:
- jól illik hozzá a kömény és a petrezselyem is
- a képen látható szójapörkölt körete köles

Napi útmutató: "Amikor a figyelmed a mostra irányul, éber vagy." E. Tolle