Gombás karfiolpörkölt

Írta: Memi szombat, június 18, 2011
Egy ideje felfedeztem, hogy a gomba mennyire jó alternatíva a hagyományosabb, pörkölttel készülő ételekben a hús helyettesítésére. A rakott kel és a rizses"hús" is fenséges gombapörkölttel, ezért arra gondoltam, hogy egy picit lépjünk tovább, lassan érkezik a hortobágyi palacsinta is vegásítva :-)
Addig is kipróbáltam, milyen lehet a karfiolpörkölt, így egy kis gombával "dúsítva" készült, tönköly nokedlivel... Érdemes megkóstolni húsevőknek is :-)

GOMBÁS KARFIOLPÖRKÖLT 4 személyre
50 dkg csiperke gomba
1 fej karfiol
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1-2 evőkanál őrölt piros paprika
3 db babérlevél
só (himalája)
bors
majoranna - opcionális
2-3 evőkanál olívaolaj

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát és a paradicsomot vágjuk apróra, a karfiolt szedjük rózsáira, a gombát vékonyra szeleteljük
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (adhatunk hozzá egy csipet sót, így könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
3. tegyük a paradicsomot a párolt vöröshagymára és kevergetve pároljuk, amíg kissé levet ereszt
4. adjuk hozzá a fokhagymát , majd hintsük meg (tetszés szerint) az őrölt pirospaprikával és néhány másodpercig pirítsuk
5. tegyük bele a karfiolt és a felszeletelt gombát és öntsük fel kevés vízzel (az edény falán kb. 2 cm magasan)
6. sóval, borssal, majorannával, babérlevéllel ízesítsük és időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a karfiol megpuhul (ne hőkezeljük túl, ha kellemesen fogkemény, akkor jó)

Praktikák:
- lehet csak egyik fajta zöldségből is készíteni
- tálalhatjuk tejföllel, petrezselyemmel, különféle körettel
- a paprika mennyisége ízlés szerint növelhető, de óvatosan, ne égjen meg és ne legyen túlzottan paprikás