Mákos-almás kevert sütemény

Írta Memi szerda, május 04, 2011 Nincs hozzászólás
A kevert tésztás sütemény igazi jolly jokert, szinte biztos, hogy minden konyhában megtalálható minden alapvető hozzávaló, ízesíteni pedig gyakorlatilag bármivel lehet, amit épp megkíván a család, vagy otthon fellelhető (pl. friss, vagy aszalt gyümölcs, fűszer, csokoládé, dió, mák, mandula, stb.).
Aki szeretné, kisütheti muffin formában is.

MÁKOS-ALMÁS KEVERT SÜTEMÉNY 4 személyre (egészségesebb összetevők)
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
5 dkg darált mák
5 dkg zabkorpa
1 db alma
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 dl tej (gabonatej)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 dl olivaolaj (extra szűz)
házi baracklekvár -tölteléknek (opcionális)

1. tisztítsuk, hámozzuk meg az almát és nagy reszelőn reszeljük le (vagy szeljük apróra)
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a tepsit, majd készítsünk elő egy mérő- és egy keverőtálat
3. a mérőedényben keverjük össze a nedves hozzávalókat (tej, olaj és tojás)
4. a keverőtálban keverjük össze a száraz összetevőket (liszt, mák, zabkorpa, cukor, szódabikarbóna, sütőpor, fahéj) adjuk hozzá a reszelt almát és öntsük hozzá a nedves összetevőket, majd alaposan dolgozzuk össze
5. öntsük a masszát az előkészített tepsibe és terítsük el egyenletesen, majd a 2. pontban írt hőfokon süssük 30 percig
6. ha kihűlt a tészta meg lehet tölteni házi lekvárral

Praktikák:
- lehet bele tenni más gyümölcsöt (pl. banán, körte, aszalmányok)
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, házi barack lekvárral készült

Napi útmutató: "A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg." Rodin