Lángos egyszerűen - tej- és tojásmentes

Írta Memi vasárnap, május 08, 2011 Nincs hozzászólás
Három kedvenc lángossütőm volt: Szentendrén, Hévízen és Hajdúszoboszlón. Eddig...
A múlt idő mostantól hivatalos :-)


LÁNGOS EGYSZERŰEN 8 db (egészségesebb összetevők)

50 dkg liszt (tönköly fehér)
1 evőkanál só (nem finomított)
1/2 evőkanál cukor (nád)
1 csomag szárított élesztő
3 dl víz
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
olaj a sütéshez

1. mérjük ki az összetevőket és gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd lefedve hagyjuk duplájára kelni (30-40 perc)
2. ha megkelt a tészta, osszuk nyolc egyenlő részre, finoman sodorjunk gombócokat belőlük
3. tegyünk fel lábosban olajat a sütéshez (nagyobb átmérőjű lábost érdemes választani, hogy szépen ki tudjuk fektetni a tésztát), amíg felforrósodik az olaj, hagyjuk pihenni a gombócokat
4. végezzünk próbát az olajon, ha egy csipet tésztát beledobva, sercegve sül, akkor megkezdhetjük a lángosok kisütését (forró legyen az olaj, másképp megszívja magát a tészta)
5. a gombócokat kissé lapítsuk le és a szélén körbe forgatva nyújtsuk (kb. 10-15 cm átmérőjűre), vigyázva, hogy középen ne szakadjon el (lehet nagyon vékonyra nyújtani a tésztát, akkor lesz "bolti" formája)
6. süssük ki egyesével, minden oldalát aranybarnára, majd papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges olajat
7. tetszés szerinti feltéttel tálaljuk

Praktikák:
- ne hevítsük hirtelen az olajat, közepes lángon melegítsük, de csak akkor kezdjünk sütni, ha már forró
- a képen látható lángos tönköly fehér lisztből készült

Napi útmutató: "Nem az tesz gazdaggá, amit birtokolsz, hanem aminek tiszta szívedből örülni tudsz!" Vásárhelyi Lajos