Kultúrák tánca, avagy karikásostoros flamenco

Írta: Memi csütörtök, május 12, 2011
Serrano sonkába tekert halfilé sült kuszkusz pogácsán, lecsó ágyon, fekete olívabogyó krémmel.

Ezt az ételt nem lehetett rövidebben elnevezni, így a cím is inkább az eseményt hivatott jelképezni, amelyre készült...

Mint már korábban is írtam róla, az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda receptversenyre hívta a játékos kedvű, főzni szerető és a mediterrán konyháért lelkesedő hobby-szakácsokat.

HeF-el úgy döntöttünk, hogy mi is készítünk valami finomságot a versenyre, mivel mindkettőnkhöz közel áll a mediterrán világ, ráadásul szerelembe estünk Andalúziával és természetesen így nem esett nehezünkre betartani a versenyszabályt, mely szerint legalább egy alapanyagnak ebből a térségből kell származnia...

Abban rögtön egyetértettünk, hogy valamilyen módon ötvözni szeretnénk a magyar(os) konyhát és az andalúz alapanyagokat, majd ezt követően megkezdődött az ötletroham.

Végül konszenzusos alapon döntöttünk: halat fogunk pácolni egy kevés Tokaji Szamorodnival (mivel a cherry kóstolón ízlelt száraz borok folyamatosan ennek a bornak az illatát idézték), majd a filét Serrano sonkába tekerve megsütjük.
A köretnél rögtön beugrott, hogy az andalúz konyha alapja erősen arab behatású, így tökéletes lesz a sült kuszkusz, melynek szárazságát enyhítendő készítünk egy finom magyar hagyományos ételt a lecsót.
A fekete olívabogyó gondolatától azonban nem tudtunk és nem is akartunk szabadulni. Először csak mint dekoráció gondolkodtunk benne, majd amikor elkészült az étel HeF kitalálta, hogy pürésítsük le és tálaljuk krémként... Ám legyen :-)

Az eredmény minden elképzelésünket felülmúlta, alig vártuk, hogy elkészüljenek a fotók a nevezéshez, nyomban elpusztítottuk a művet :-)

Összességében megállapítottuk, hogy mindketten imádjuk az ilyen eseményeket, ha mást nem is nyerünk, annyi bizonyos, hogy inspirál minket, új utakat és ismereteket találunk :-)


SONKÁBA TEKERT HALFILÉ SÜLT KUSZKUSZ POGÁCSÁN, LECSÓ ÁGYON, FEKETE OLÍVABOGYÓ KRÉMMEL 4 személyre

Hal pácoláshoz és elkészítéshez:

2 kisebb halfilé
fél citrom leve
1 dl száraz Tokaji Szamorodni
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 db babérlevél
3-4 db borókabogyó
vegyes bors
3 gerezd fokhagyma
4 szelet sonka

Lecsóhoz:

4 db paradicsom
4 db paprika
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
tört bors

Kuszkuszhoz:

1 bögre (2 dl) kuszkusz
csipet só (természetes, nem finomított)
tört víz

Olívakrémhez:

10 dkg fekete magozott olívabogyó
2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1. A pácolást az elkészítés előtti estén célszerű megtenni. Egy simítózáras tasakba tegyük bele a halfiléket, adjuk hozzá a bort, olívaolajat, citromlevet, babérlevelet. A kés pengéjével nyomjuk szét a borókabogyókat, vegyes borsot és fokhagymagerezdeket, majd tegyük a páclébe.
2. Először a lecsót készítjük el, ehhez kis kockákra szeljük fel a paradicsomot, paprikát és a vöröshagymát.
3. Olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát, reszeljük rá a fokhagymát, majd adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot, ízlés szerint sózzuk és tört borssal tegyük pikánsabbá az ízét. Fedő alatt főzzük készre (fogkeményre).
4. Tegyünk fel enyhén sós vizet forralni a kuszkuszhoz.
5. Fektessünk a halfilékre egy-egy szelet sonkát, tekerjük fel, majd ezt is borítsuk egy-egy szelet sonkába és kössük össze vagy tűzzük meg, hogy ne nyíljanak szét a sütésnél. A páclevet öntsük át egy porcelán tálba vagy bögrébe.
6. A haltekercset tegyük mélyhűtőbe 10 percre, hogy könnyebben vágható legyen.
7. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra.
8. Egy tálba öntsük bele a kuszkuszt és öntsük fel vízzel úgy, hogy az fél centi vastagon ellepje. Takarjuk le és hagyjuk 5 percig állni, amíg felszívja a vizet.
9. Egy kis tepsibe tegyünk alufóliát (hagyjuk hosszabbra mindkét oldalon, mert így könnyebb kiemelni a sült kuszkuszt a tepsiből), majd merjük bele az elkészült kuszkuszt nagyjából 2cm vastagon. Ezt követően tegyük az előmelegített sütőbe 15 percre.
10. Vágjuk ketté a haltekercset, forrósítsuk fel a serpenyőt és két evőkanál olívaolajon süssünk kérhet a haltekercs mindkét oldalára (oldalanként 3-3 perc).
11. A kérgesre sült haltekercseket tegyük egy olívaolajjal kikent tepsibe, tegyük mellé a porcelán tálba vagy bögrébe öntött páclevet és takarjuk le alufóliával.
12. Vegyük ki a sütőből a kuszkuszt és emeljük ki a fóliánál fogva egy deszkára hűlni.
13. Tegyük a sütőbe a lefóliázott haltekercseket és 10-15 percig süssük 180 fokon fólia alatt.
14. A 10 dkg fekete magozott olívabogyót és 2 evőkanál olívaolajat botmixerrel vagy aprítógéppel pürésítsük.
15. A kicsit meghűlt kuszkuszról húzzuk le az alufóliát, vágjunk egy szeletet, tegyük a tányérra. Erre halmozzuk a lecsót, majd ráhelyezzük a megsült haltekercseket, amit meglocsolhatunk egy teáskanál páclével (a sütőből kivett porcelánedényből). A torony mellé halmozzuk a fekete olívabogyó krémet.