Sajtos keksz

Írta: Memi kedd, március 15, 2011
A chipsen és a mindenféle gyári rágcsán túl is van sós nasi, bár igaz, hogy általánosságban kevesebb receptet lehet fellelni sós témában, ebben a kategóriában az édes nyeri a receptversenyt.

Olyat szerettem volna készíteni, ami gyors, nem kell keleszteni, dagasztani és persze egészségesebb verzióban is lehet finomat alkotni.

SAJTOS KEKSZ 20 db (egészségesebb összetevők)

20 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj (tisztított -ghí)
1 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 evőkanál tejföl
tetejére:
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
10 dkg sajt

1. gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit (ha tehetjük, dolgozzunk aprítóval), majd tegyük a tésztát a hűtőbe (fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki)
2. reszeljük le a sajtot és készítsük elő a tojást (mossuk meg alaposan, üssük és verjük fel egy tálban)
3. vegyük ki a hűtőből a tésztát és enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vastagra, majd tetszőleges kinyomóval szaggassuk ki (lehet csíkozni, vagy kockázni késsel), amíg van maradék tészta
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), majd vajazzuk ki a tepsit
5. a kiszaggatott tésztát tegyük a tepsire, kenjük meg mindegyik tetejét a tojással és szórjuk meg sajttal
6. a 4. pontban írt hőfokon süssük aranybarnára (15-20 perc)

Praktikák:
- kömény fun-ok a tetejére szórhatnak még egész köményt is
- a képen látható nasi teljes kiőrlésű rozslisztből készült

Itt is mi szorgoskodunk: