Káposztás tészta - konvenciók nélkül

Írta: Memi vasárnap, március 13, 2011
Hallottam egyszer egy kedves történetet, bizonyosan sok szájon átment és én sem emlékszem pontosan, de ez a lényegen cseppet sem változtat.
Az anyuka tanítja a lányát töltött csirkét sütni, miután minden művelettel elkészülnek, beteszi a tepsibe szegény párát a következőkkel: "... és végül levágjuk a szárnyai végét", mire a lánya megkérdezi miért, azonban erre nem tud felelni. Elmegy a lány megkérdezni a nagymamát, miért is kell szegény madarat megnyiszálni, mire a nagymama elmeséli, hogy bizony az ő anyukájának olyan pici sütője volt, hogy csak így fért be a szárnyas...

Miért is kellene mindig a megszokottat követni, hogyan tudnánk fejlődni, ha nem mernénk néha kilépni saját szabályainkból.

Itt van például a káposztás tészta, tudja valaki, hogy miért kell (fodros) kockával enni és miért kell lereszelni a káposztát? Sokszor visszatartott, hogy az én 5-ös méretű aprócska kezem bizony nehezen birkózott meg a reszelővel (nem, nem vágtam el, odáig el sem jutottam, előbb kifárasztott), azonban egy napon HeF kitalálta, hogy együnk káposztás kockát...
Óriási örömmel tájékoztattam, hogy nincs itthon kocka tészta, mire bölcsen kontrázott, hogy akkor együk másfajtával :-)
Hát együk, rajtam ugyan nem fog ki semminemű káposztafej, így kecses nőiességgel nekiestem, feldaraboltam apróbb, számomra is kezelhető darabokra és vékonyan felcsíkoztam, amíg pedig engedte a levét a sótól, előkészítettem a farfalle (masni) tésztát...

A végeredmény zseniális lett, finom, fogkemény tészta, érezhetően harapható sok-sok káposztával... És íme, az új szabály megszületett :-)

KÁPOSZTÁS TÉSZTA 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1 kg fejes káposzta
25 dkg tészta (durum, teljes kiőrlésű)
1-2 evőkanál cukor (nád, nyírfa) -ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
(tört) bors

1. tisztítsuk meg a káposztát a felső 1-2 levelétől, mossuk meg és szeljük kisebb darabokra, majd a darabokat nagyon vékony csíkokra (torzsát vegyük ki)
2. enyhén sózzuk meg és hagyjuk, hogy levet engedjen (kb. 20 perc)
3. tegyük fel főni a tésztavizet kevés sóval, majd amikor lobogva forr, tegyük bele a tésztát és főzzük fogkeményre (ne főzzük túl, mert még pirítani is fogjuk)
4. az olivaolajon pároljuk meg a káposztát ízlés szerint ízesítve (só, bors, cukor) és amikor fogkeményre puhult keverjük a lecsöpögtetett tésztához
5. forró serpenyőben pirítsuk meg a káposztás tésztát és tálalható (teflon esetén nem kell tenni alá olajat)

Praktikák:
- bátran változtatható a káposzta mennyisége és az ízesítése (ezt az ételt mindenki máshogy szereti, nálunk pl. én nádporcukorral és borssal, HeF inkább sósabban)
- a képen látható étel durum tésztával készült

Itt is mi szorgoskodunk: