Cukkini és padlizsán krém - főzelék, mártogató, szendvicskrém? Edd, aminek akarod...

Írta Memi szerda, március 23, 2011 Nincs hozzászólás
Nagyon gyors, egyszerű és egészséges, könnyű vacsorát lehet készíteni mártogató krémmel, néhány felcsíkozott zöldséggel és (házi kenyérből készült) pirítóssal.
Sokkal nagyszerűbb ízvilágban és esztétikumban is, mint amilyennek le lehet írni azt, hogy mártogassuk a zöldséget a zöldségkrémbe :-)

Ezeket a krémeket sokrétűen fel lehet használni a mártogatón túl, mehetnek szendvicsbe vaj helyett, tésztára szósznak, ha sűrűbbek, akkor főzelékként főfogásnak, de akár tölteléknek egy finom zöldséges tésztakosárba sütve és persze a babák étrendjét is változatossá teheti...

CUKKINI ÉS PADLIZSÁN KRÉM 4 személyre (egészségesebb összetevők)

50 dkg cukkini
50 dkg padlizsán
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
(tört) bors

1. alaposan mossuk meg a cukkiniket és a padlizsánokat, majd a mindkét végét vágjuk le és hosszában vágjuk ketté
2. a hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát vízszintesen (a húsos levelekre merőlegesen) vágjuk ketté, a fokhagyma maradhat egészben
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és a tepsibe (vagy sütőtálba) öntsünk 1-2 evőkanálnyi olívaolajat
4. vágott felülettel felfelé fektessük a sütőtálba a cukkiniket és a padlizsánokat, enyhén sózzuk meg és borsozzuk
5. tegyük köré a hagymákat és fedjük le alufóliával a sütőtálat, majd süssük meg a zöldségeket 20 percig a 3. pontban írt hőfokon , majd vegyük le a fóliát és süssük tovább 5-10 percig (akkor jó, ha a padlizsán könnyen kifordul a héjából)
6. várjuk meg, amíg langyosra hűl, ekkor tegyük a padlizsánokat 2 fokhagymával és 2 fél vöröshagymával a turmixgépbe (vagy magasabb falú edénybe és botmixerrel) pürésítsük, majd ugyanígy pürésítsük a cukkinit is

Praktikák:
- lehet vegyesen is készíteni, ekkor együtt pürésítsük a cukkinit és a padlizsánt
- a tepsiben maradt levet fel lehet használni a pürésítéskor, ha sűrű a krém
- pürésítéskor lehet még sózni, borsozni igény szerint
- más zöldségekkel is elkészíthető

Napi útmutató: "Ha rájössz, mire van igazán szükséged, majd azt is kitalálod, hogy szerezd meg." Nora Roberts