Sajtos tallér

Írta Memi szombat, február 05, 2011 Nincs hozzászólás
Ritkán szoktunk a tv előtt rágcsálni (lehet, hogy azért, mert keveset nézzük? :-), de valamelyik nap nagyon szerettem volna valami sósat ropogtatni.
Így született ez a sajtos-sós korong, vagy tallér.

SAJTOS TALLÉR
28-30 db (egészségesebb összetevők)

30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg kemény sajt
1/2 csomag sütőpor (bio, foszfátmentes)
1/2 kicsi tejföl (csökkentett zsírtartalmú)
12,5 dkg vaj (tisztított -ghí)
2 csapott teáskanál só (himalája)
1 teáskanál őrölt kömény
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. reszeljük le a sajtot (egy kis maréknyit hagyjuk meg a szóráshoz)
2. a sütőport keverjük el a lisztben, morzsoljuk a vajat a liszthez és gyúrjuk össze a többi alapanyaggal (kivéve egy kevés reszelt sajt)
Ha kézzel morzsoltuk a vajat és így felmelegedett a tészta, 10 percre tegyük be a hűtőbe (hidegen könnyebb nyújtani), ha aprító géppel dolgoztunk, akkor ez nem szükséges. 3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázssütőnél 4-es fokozat), vajazzuk ki a tepsit és készítsük elő a kenéshez a tojást (verjük fel egy edényben és vegyük elő a kenőeszközt)
4. nyújtsuk ki a tésztát 1/2 cm vékonyra és szaggassuk ki a korongokat (egész addig ismételjük, amíg van leeső tészta, melyet újra összegyúrunk és kinyújtunk)
5. kenjük meg tojással a korongok tetejét és halmozzunk mindegyikre egy csipetnyi sajtot
6. süssük aranybarnára a tallérokat (20-25 perc) a 3. pontban írt hőfokon

Praktikák:
- a tetejét meg lehet szórni egész köménnyel is, a tésztába lehet tenni őrölt pirospaprikát, vagy sajt helyett főtt és tört krumplit is
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült

Napi útmutató: "Az a gazdag, aki tudja: mennyi az elég." Lao-Ce