Sajtgombócos zöldségleves

Írta Memi péntek, február 04, 2011 Nincs hozzászólás
Rengeteget írtam már, hogy mennyire leves fun-ok vagyunk, sok-sok krém és más leves megtalálható már a receptek között.
Most egy olyan apró, de ínycsiklandó finomságot hoztam, amivel bármelyik levest fel lehet dobni. Igazából köretként is el tudom képzelni mártások, vagy szaftos húsok mellé...

A ZÖLDSÉGLEVES receptjét nem írom le újra, a korábban leírt receptből a brokkolit és a karalábét "cseréltem ki" 25 dkg gombára és egy fej zellerre.
Mert ugye mindig bátorítok mindenkit, hogy bátram cserélgesse az összetevőket (ahol ragaszkodni kell a recepthez, azt mindig jelzem :-)

SAJTGOMBÓC 24 db (egészségesebb összetevők)

10 dkg kemény sajt
5 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 evőkanál tejföl (csökkentett zsírtartalmú)
csipet szerecsendió -opcionális 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
tört bors
csipet só (himalája)

1. reszeljük le a sajtot és szeljük fel a petrezselymet
2. verjük fel a tojásokat, keverjük hozzá a tejfölt
3. keverjük a tojásokhoz a sajtot és fűszerezzük
4. fokozatosan adjuk hozzá a lisztet és keverjük csomómentesre
5. tegyük fel főni a kifőző vizet, addig tegyük hűtőbe összeállni a masszát
6. ha a kifőző víz lobogva forr, benedvesített kézzel formázzunk diónyi gombócokat és tegyük a vízbe (ragacsos a massza, így fontos a nedves kéz, gyors mozdulatokkal dolgozzunk, nem kell megijedni a laza masszától)
7. 10-12 perc alatt főzzük ki a gombócokat, majd csöpögtessük le

Praktikák:
- ha a leves teljes mennyiségét azonnal fogyasztjuk, akkor a levesben is ki lehet főzni a gombócokat (amikor forr), de, ha másnapra is eltesszük, akkor ajánlott külön tárolni őket, így jobban megőrzi a frissességét
- a leves jellegétől függően lehet bele tenni más, a levessel összhangban lévő fűszereket
- a képen látható gombócok teljes kiőrlésű tönköly lisztből készültek

Napi útmutató: "Nem az dönti el, mire viszed, hogy mikor kezded, hanem, hogy mikor hagyod abba." Richard Bach