Gyors, tojásmentes citrompite bónusszal

Írta Memi péntek, február 25, 2011 Nincs hozzászólás
Még mindig nincs vége a citrompite tesztelésének, hátha egyszer sikerül az autentikus, ámde tojásmentes verziót megalkotni.

Korábban a sült krémes verziót mutattam be, most egy puding alapú krémmel próbálkoztam, szinte tökéletesen hasonlít az igazihoz azzal a különbséggel, hogy nem tettem rá tojáshabot, ha már egyszer tojásmentes :-)

Ja, és a bónuszt majdnem elfelejtettem, mivel a tészta mennyisége a 25 cm átmérőjű tálra is elég, én pedig 22-es méretűben sütöttem, ezért maradt egy mini pitére való tészta, melynek tölteléke nemes egyszerűséggel ami itthon volt... szilvalekvár alapon egy körte felszelve, kevés mézzel meglocsolva :-)


TOJÁSMENTES CITROMPITE 25 cm átmérőjű formára (egészségesebb összetevők)

tészta:
22 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj (tisztított -ghí)
1 dl víz
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)

krém:
1 csomag főzős vanília puding
1 csomag vaníliás cukor (nád, bourbon)
4 dl tej (gabonaital) -víz is lehet
5 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 db citrom leve

1. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, lefedve tegyük hűtőbe (ne száradjon ki)
2. a tejjel és cukrokkal elkészítjük a pudingot és hagyjuk kihűlni, folyamatosan kevergetve, hogy ne hártyásodjon meg a teteje
3. ha a puding kihűlt keverjük hozzá a citromok levét
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat
5. vegyük elő a hűtőből a tésztát, nyújtsuk 0,5 cm vastag kör alakra és tegyük a tálba, a peremét egyenletes magasságra igazítsuk ki
6. tegyük a pitét a sütőbe és a 3. pontban írt hőfokon süssük meg 25-30 perc (tűpróba!), tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és nyomjuk le (hőálló kesztyűvel, mert forró!), így kiszorul alóla a levegő
7. ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből és várjuk meg amíg teljesen kihűl
8. tegyük a krémet a pite közepébe és egyenletesen oszlassuk el, majd tegyük a hűtőbe és hagyjuk megdermedni

Praktikák:
- a puding alap elkészíthető házilag is
- más citrussal is készíthető
- a képen látható pite teljes kiőrlésű rozslisztből készült

Napi útmutató: "Akinek jó szíve van, azt az öröm látványa boldoggá teszi." Gustave Flaubert